Stormachtig weer en sneeuw op komst

Sneek - Morgen en vrijdag beleven we een stormachtige overgang van zacht naar guur winterweer. Daarbij is vooral in het Waddengebied kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. De donderdagavondspits kan extra zwaar verlopen, doordat het juist dan hard regent. Vrijdag en in het weekend volgen winterse buien met hagel en (natte) sneeuw. Hierdoor kleurt het landschap regionaal tijdelijk wit. Vooral de Limburgse heuvels maken kans op enkele centimeters sneeuw. ’s Nachts vriest het licht.

Morgen wordt het flink onstuimig, maar is het met maxima rond 8 graden nog zacht. Het voelt echter aan als slechts een graad of 4. De wind piekt rond het middaguur met aan de kust van Noord-Holland en in het Waddengebied een stormachtige zuidwestenwind, 8 Beaufort. Daarbij is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Op de Wadden zou tijdelijk zelfs stormkracht, windkracht 9, gemeten kunnen worden. In de loop van de ochtend breidt een regenzone vanuit het westen uit over het land en precies tijdens de avondspits intensiveert de neerslag. De wind neemt dan juist iets af in kracht, maar (zware) windstoten zijn nog wel mogelijk.
Vrijdag waait het nog altijd stevig, maar dan vanuit het koude noordwesten. Daardoor koelt het flink af. De maximumtemperatuur van 7 graden wordt ’s nachts bereikt. Overdag wordt het slechts 3-5 graden. De gevoelstemperatuur ligt rond het vriespunt. Op 5 kilometer hoogte in de atmosfeer koelt het af naar -40 graden! Dit staat garant voor stevige winterse buien met hagel, natte sneeuw, onweer en windstoten. Tijdens intensieve natte sneeuwbuien kan het landschap tijdelijk wit kleuren. Dit geldt voor heel Nederland. Op hoger gelegen gebieden zoals de Veluwe, de Utrechtse heuvelrug, de Sallandse heuvelrug en vooral de Limburgse heuvels kan het voor langere tijd wit worden.
Zaterdag neemt de kans op een wit landschap verder toe. Er vallen dan nog hoofdzakelijk sneeuwbuien met kans op een klap onweer. In de kustprovincies wordt het een graad of 5 en smelt sneeuw gemakkelijk weer weg. In het binnenland wordt het maximaal een graad of 3 en tijdens sneeuwbuien ligt de temperatuur dichtbij het vriespunt. Hierdoor kan sneeuw landinwaarts langer blijven liggen. Op de Limburgse heuvels ligt de maximumtemperatuur maar net boven nul en kan, wanneer er voldoende buien overtrekken, een sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan. ’s Nachts vriest het tijdens opklaringen enkele graden en kleuren sneeuwbuien het landschap op verschillende plaatsen wit.
Zondagmiddag nadert vanuit het westen een neerslagzone met zachtere lucht. Voordat de zachtere lucht ons land binnendringt is het nog lang koud met temperaturen dichtbij het vriespunt. De neerslag begint daardoor mogelijk als sneeuw, waarbij in het hele land een tijdelijk sneeuwdek van 2-5 cm zou kunnen ontstaan. Zoals het er nu naar uitziet zal de neerslag uiteindelijk overgaan van sneeuw in regen.
Over het vervolg van de winter na komend weekend kunnen we nog geen details geven, maar een zeer zacht weertype zoals we de afgelopen jaren kenden tussen Sinterklaas en Kerst zit er voorlopig niet in. De kans op normaal tot te koud weer voor de tijd van het jaar is groot. Daarbij is zo nu en dan winterse neerslag mogelijk.