Zware windstoten en kletsnatte avondspits

Sneek - Aan zee wordt de wind vandaag in de tweede helft van de ochtend stormachtig en in de kustgebieden is kans op (zeer) zware windstoten. Ook valt precies tijdens de avondspits veel regen. Het onstuimige weer wordt veroorzaakt door een intense stormdepressie die vandaag over de noordelijke Noordzee trekt. Vanaf morgen, zo voorspelt weer on line,  is het in Nederland guur winterweer met toenemende kans op winterse neerslag. In het weekend kan het in het hele land tijdelijk wit worden. Vooral zondagmiddag en -avond is kans op een pak sneeuw.

Een diep lagedrukgebied (luchtdruk in de kern slechts 960 hPa) trekt vandaag vanaf de Schotse noordkust richting het westen van Noorwegen. Aan de Schotse noordkust en onder andere op de Shetlandeilanden komt het vanmiddag tot zeer zware storm (11 Bft.) Windstoten kunnen snelheden tot wel 140 km/uur bereiken. Vanavond en vannacht gaat het aan de Noorse westkust zwaar stormen.
Ook Nederland krijgt een schampschot van het windveld van dit lagedrukgebied. Bij ons piekt de wind aan het eind van de ochtend en tijdens de eerst helft van de middag. Aan zee staat dan een stormachtige wind met in het noordwesten een kleine kans op tijdelijk stormkracht (9 Bft.). Windstoten kunnen hier uitkomen op 90-100 km/uur. In de overige kustgebieden zijn windstoten mogelijk van 75-90 km/uur.
Uiteraard valt er vandaag ook regelmatig regen. Vanochtend trekt vanuit het westen een gebied met lichte regen over het land. Later in de middag volgt een meer intensieve regenzone. Juist tijdens de avondspits kan het flink doorplenzen, waardoor files vanavond extra lang kunnen uitpakken. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden.
Morgen wordt een gure dag. Aan zee waait een krachtige noordwestenwind en in de middag kan het een tijd lang hard waaien. Het weerbeeld bestaat uit zon en buien die gedurende de dag steeds meer een winters karakter krijgen. Er is kans op hagel, natte sneeuw en een klap onweer. Tussen de buien door ligt de temperatuur morgenmiddag tussen 3 graden in Zuid-Limburg en 5 in het noordwesten.
 Ook zaterdag is het guur en winters. Er trekken regelmatig winterse buien over het land met hagel, natte sneeuw en onweer. Tijdens stevige sneeuwbuien kan het in het hele land tijdelijk wit en dus glad worden. De maxima komen uit tussen 2 graden in Zuid-Limburg en 5 graden in de kustgebieden. Door een matige, aan zee (vrij) krachtige, westenwind ligt de gevoelstemperatuur rond -2 graden. In de nacht naar zondag is naast kans op gladheid door (natte) sneeuw ook kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.
Voor zondag is de weersverwachting behoorlijk onzeker. Een nieuw lagedrukgebied trekt over onze omgeving en de precieze koers heeft grote invloed op de temperatuur en neerslagsoort. Zoals het er nu naar uitziet is de kans op sneeuw het grootst ten noorden van de grote rivieren. Daar valt in de middag en avond mogelijk 5-10 cm sneeuw.
Ook maandag en dinsdag valt regelmatig winterse neerslag en ligt de middagtemperatuur rond 3 graden. Daarmee is het ongeveer drie graden kouder dan normaal. Het licht winterse weer lijkt ook daarna nog aan te houden.