Leider motorclub No Surrender en man uit Sneek aangehouden

DRENTHE/FRIESLAND - De 53-jarige Henk Kuipers, leider van motorclub No Surrender, is vanochtend aangehouden in zijn woning. Tevens werd een 59-jarige man uit Sneek aangehouden in een groot onderzoek naar de motorclub. De Sneker verbleef in de woning van Kuipers.

De Sneker wordt verweten dat hij in 2014 en 2015 Kuipers inzette voor het oplossen van zakelijke conflicten en het doen van incasso’s, terwijl hij wist dat er sprake was van een strafbare aanpak. Hij is ingesloten voor verhoor op verdenking van afpersing en valsheid in geschrifte.
Kuipers wordt verdacht van zware mishandeling en afpersing. Ook meldt de politie dat er verdenkingen zijn van bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. Er is ook een 59-jarige man uit Sneek in Kuipers' woning aangehouden. Deze man wordt verdacht van afpersing en valsheid in geschrifte.
Bij de politie zijn signalen binnengekomen dat een flink aantal vermeende slachtoffers van Kuipers geen aangifte durft te doen. De politie verdenkt Kuipers er van om tussen 2014 en 2017 binnen en buiten de motorclub anderen te hebben mishandeld en afgeperst. Zo wordt de leider van No Surrender er van verdacht tenminste acht leden van No Surrender te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst. Dit omdat ze zich niet aan de clubregels zouden hebben gehouden. Vervolgens moesten deze leden - die er inmiddels zijn uitgestapt - boetes van duizenden euro's betalen. Kuipers zou ook drie ondernemers hebben benaderd om af te persen. Hij trad hierin op als een soort van incassobureau. Dit ging, volgens de politie althans, gepaard met bedreigingen. Soms gebeurde dat terwijl Kuipers de kleding van No Surrender droeg.