Vanmiddag vroegste zonsondergang

Sneek - De donkere dagen voor Kerst worden vandaag ingeluid met de vroegste zonsondergang van het jaar. Om 16.27 uur gaat de zon onder en op dat moment trekken brede opklaringen over het land. Komende dagen is het wisselvallig met dagelijks kans op neerslag. Het wordt een stuk zachter met maxima tussen 5 en 9 graden. Hiermee is de aanloop naar Kerst vrij zacht. Volgende week wordt het mogelijk nog zachter. De kans op een witte Kerst is op dit moment slechts 3 procent.

Komende dagen gaat de zon geleidelijk weer later onder. Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vindt zonsondergang om 16.29 uur plaats. We kunnen dan slechts zeven uur en vierenveertig minuten genieten van het daglicht. Voor de laatste zonsopkomst moeten we nog even wachten. Die vindt namelijk plaats op 30 december om 8.48 uur.
Het relatief koude en sneeuwrijke decemberweer van de afgelopen dagen biedt geen garantie voor een witte Kerst. Statistisch gezien is de kans op een witte Kerst 7 procent. Gezien de kou waar we nu mee te maken hebben gehad is de aanloop naar Kerst beter dan voorgaande jaren. Toch gaat komende dagen de temperatuur omhoog naar normale tot vrij hoge waarden voor deze tijd van het jaar met maxima rond 5 of 6 graden. In Zeeland kan het zelfs 9 graden worden. De kans is groot dat de temperatuur volgende week zelfs in de dubbele cijfers terecht komt! Het is komende tijd behoorlijk wisselvallig. Deze week is vooral in het oosten nog kans op winterse neerslag, maar volgende week valt hoofdzakelijk regen. Op dit moment is de kans op een witte Kerst nog kleiner dan normaal met circa 3 procent.
Om officieel van een witte Kerst te kunnen spreken moet in De Bilt sprake zijn van een gesloten sneeuwdek op beide kerstdagen. De laatste keer dat Kerst wit verliep was in 2010. In dat jaar lag er met uitzondering van de Wadden, de Kop van Noord-Holland en Friesland 5 tot 20 cm sneeuw. In Zuid-Limburg lag toen een dik pak van maar liefst 30 tot 45 centimeter.
Wie een witte Kerst in eigen land wil meemaken kan het best naar hogere gebieden trekken, zoals de Veluwe en de Limburgse heuvels. Daar is de kans op een witte Kerst een stuk groter dan bijvoorbeeld in de Randstad. Ook Groningen, Drenthe, Twente en de Achterhoek maken over het algemeen meer kans op een witte Kerst dan het westen en zuiden.
Na alle sneeuwval en bewolking van de afgelopen dagen kunnen we ons vanmiddag opmaken voor een mooie zonsondergang. Er trekken brede opklaringen over het land en de kans op neerslag is klein. Wel is het oppassen voor gladheid! Rond de avondspits vriest het op sommige plekken al een graadje. Wegen kunnen dan spekglad worden door bevriezing van smeltwater uit sneeuwresten. Zeker op de lokale wegen liggen nog veel sneeuwresten die weer zullen opvriezen.
In de late avond is het helder genoeg om vallende sterren van de Geminiden te spotten. Komende nacht neemt vanuit het westen de bewolking geleidelijk toe en aan het eind van de nacht trekt een nieuw neerslaggebied over ons land. De minima liggen in het binnenland enkele graden onder het vriespunt