Video | VC Sneek mist tegen Italiaansen op nippertje beloning van setwinst

Sneek - SNEEK VC Sneek bood vanavond in de niet overdreven volle Sneker Sporthal prima verzet tegen de Italiaanse topclub Pomi Casalmaggiore in de CEV Challange Cup. De vrijuit en bij vlagen uitstekend spelende formatie van Petra Groenland kon niet voorkomen dat het 0-3 werd. De verdiende beloning van setwinst bleef in de tweede set met een setpoint net uit.

,,Dat had 'm moeten zijn", zei wisselspeelster Renee Loosman achteraf. ,,Daarna was bij ons de koek op."  Het aantrekkelijke duel eindigde in de setcijfers: 18-25, 24-26 en 14-25. Aanvankelijk dreigde een afstraffing toen het bezoekende internationale gezelschap vliegensvlug op 3-8 kwam. Vooral Sarah Pavan en Brayelin Martinez gebruikten hun lengtevoordeel optimaal. Maar daarna rechtte de thuisploeg de rug. Met onder andere de heerlijk onbevangen spelende Hester Jasper en de ouderwets beukende Paula Boonstra vocht Sneek zich in de Europese wedstrijd. Bij 10-11 was de Italiaanse coach Cristiano Lucchi gedwongen een time out te nemen. De vooraf uitgesproken wens van zijn collega Groenland richting haar speelsters om vooral te genieten van de Europese krachtmeting kreeg zichtbaar gestalte. Met mooie aanvallen, dito verdedigende acties en een goede services bleef het enthousiaste Sneek in het kielzog van de Serie A-ploeg die gedragen wordt door de boomlange Dominicaanse Martinez en de Canadese Pavan. Pas vanaf 18-19 maakten de professionele bezoeksters geroutineerd het verschil.
Sneek ging in de tweede set nog beter serveren en dat zorgde voor druk en fouten aan de andere kant van het net. Bij 5-4 veerde het tot dan stil toekijkende publiek op waarbij het zowaar 9-4 werd dankzij een paar messcherpe opslagen van Roos van Wijnen. Sneek raakte de mooie voorsprong weer snel kwijt maar bleef wel voortdurend aan de goede kant van de score. Bij 22-19 gloorde zelfs setwinst. Het kwam er niet van, want de Italianen raakten niet van de kook. Ook niet toen het ook verdedigend puik spelende Sneek op setpoint kwam (24-23). Op dat moment kwam de klasse van de bezoekers naar voren. De achterstand werd ogenschijnlijk koel omgebogen in 24-26 setwinst. Casalmaggiore denderde onder aanvoering van de dames die de twee meter aantikken door in de derde set. Sneek was de schwung kwijt en kwam niet verder dan 14 tegenpunten. Dat was jammer maar geen schande. En dat werd begrepen door het publiek dat terecht gul applaudisseerde voor bijna anderhalf uur meer dan verdienstelijk volleybal.