Magda Berndsen waarnemend burgemeester Súdwest-Fryslân

SNEEK - Magda Berndsen gaat op 1 januari aan de slag als waarnemend burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân. Ze is donderdag in die functie benoemd door commissaris van de Koning Arno Brok. Hij deed dit na overleg met de fractievoorzitters van de gemeente. Súdwest-Fryslân maakt op 1 januari een nieuwe start als er vijftien dorpen uit de gemeente Littenseradiel bij komen.

Berndsen (67, D66) is tussen 1990 en 2000 burgemeester geweest van eerst de gemeente Obdam en daarna van Beverwijk. Van 2006 tot 2010 was ze korpschef van de politie in Fryslân. Aansluitend zat ze vijf jaar in de Tweede Kamer, waar ze onder meer voorzitter was van de commissie Binnenlandse Zaken.

Brok ziet in Magda Berndsen de mensgerichte, coachende bestuurder die verbindend kan optreden en boven de partijen staat. Daarmee voldoet ze volgens hem aan de vraag die de nieuwe gemeenteraad in de profielschets had aangegeven.

Met de nieuwe raad gaat Brok volgend jaar op zoek naar een Kroonbenoemde burgemeester voor Súdwest-Fryslân. Tot die aantreedt, blijft Berndsen. Ze volgt Hayo Apotheker op die op 1 januari stopt in Súdwest-Fryslân. De vorming van de nieuwe gemeente was volgens hem een goed moment voor een nieuw gezicht.