Deprimerend weer op ‘Blue Monday’

Sneek - Maandag is het Blue Monday en precies op deze meest deprimerende dag van het jaar is het bewolkt en trekt een regengebied over het land. Het belooft dan ook somber en nat te worden en daarmee doet het weer Blue Monday eer aan. Tijdens de avondspits zal het extra druk zijn in het verkeer door de intensieve regenval. Bovendien is het onstuimig met in de kustgebieden kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Wie zich op wil laden voor Blue Monday kan dit weekend nog wat zonlicht bijtanken.

 
Maandag begint blauw van de kou. In het noordoosten ligt het kwik rond het vriespunt en elders is het 1-3 graden. Er staat flink wat wind, matig in het binnenland tot krachtig in de kustgebieden. De wind maakt het waterkoud met gevoelstemperaturen tussen -1 en -6 graden. In het oosten schijnt in de vroege ochtend nog de zon. Al snel raakt het vanuit het westen bewolkt en in de kustprovincies dient de eerste regen zich rond het middaguur aan. Maandagmiddag regent het in het hele land en dan is het grijs en grauw weer. Zeker tijdens de avondspits kan het flink plenzen. Het weer krijgt deze meest deprimerende dag van het jaar een dikke onvoldoende met een weercijfer 3.
Maandagmiddag trekt de wind flink aan. In het binnenland waait het (vrij) krachtig en in de kustprovincies is de zuidwestenwind meestal hard. Aan zee staat mogelijk een stormachtige wind, 8 Beaufort. Daarbij is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Wel stroomt vrij zachte lucht het land binnen met maxima tussen 6 en 8 graden.
Ook de rest van de week blijft het flink waaien. De wind draait naar het westen en is matig tot hard, 3-7 Bft. Het weerbeeld kenmerkt zich door talrijke buien en daarbij is kans op onweer, hagel en natte sneeuw. Bij intensieve buien kan de sneeuw even blijven liggen en dan kan het glad zijn. De kans op een tijdelijk wit landschap is het grootst in hogere gebieden, zoals de Veluwe en Zuid-Limburg. Tussen de buien door is ruimte voor de zon. De temperatuur ligt rond normaal met 3-4 graden in het noordoosten en 6-7 in het zuidwesten. Tijdens een flinke winterse bui kan het midden op de dag afkoelen tot iets boven nul.
Donderdag komen de weermodellen met een stormdepressie op de proppen. Hoe zich dat precies vertaalt in het weerbeeld is nu nog onzeker, maar een (zware) westerstorm is niet uitgesloten.
Een jaar geleden beleefden we een koude winterse periode en kon op sommige plaatsen zelfs worden geschaatst. Blue Monday viel op 16 januari en toen vroor het in Drenthe, Overijssel en Gelderland de hele dag. Op weerstation Heino (Salland) kwam het kwik niet hoger dan -2,2 graden. ’s Nachts was het ijskoud met in het Drentse Eelde een minimumtemperatuur van -9,1 graden. In een groot deel van het land was het die dag erg somber weer met veel bewolking. In het noorden en noordwesten scheen de zon juist wel veel.
Dit weekend is het nog prima winterweer. Aanvankelijk is het nog grijs en lokaal mistig. Vanmiddag breiden opklaringen zich geleidelijk vanuit het zuiden over het land uit. Vooral in het zuiden, maar ook in het midden en in de Randstad is de zon regelmatig te zien en is het prima weer. In het oosten komt de zon later in de middag nog even tevoorschijn. In het noorden blijft het lang bewolkt en laat de zon het waarschijnlijk afweten. Er staat een zwakke tot matige oosten- tot zuidoostenwind. Het kwik stijgt naar 4 graden in het bewolkte noorden en lokaal 8 graden in het zonnige zuiden.
Morgen wordt een prachtige winterdag. Op de meeste plaatsen schijnt de zon volop. Alleen het noordoosten heeft eerst nog te maken met wolkenvelden, maar in de loop van de dag wordt het ook daar zonnig. Het is een heerlijke dag om erop uit te trekken en van het zonlicht en de blauwe lucht te genieten. Het is wel aan de koude kant. De maxima lopen uiteen van 1 graad in het noordoosten en 5 in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg. Door de zwakke tot matige (zuid)oostenwind voelt het nog iets kouder aan, maar de zon maakt een hoop goed! Een warme jas en sjaal zijn echter geen overbodige luxe.