Kans op gladheid komende nacht

Sneek - Automobilisten zullen de komende dagen goed op moeten letten. We krijgen winterse buien en daarna op donderdag storm met zware windstoten. Komende nacht kan het ook plaatselijk glad worden door bevriezing. Juist omdat er geen grootschalige gladheid wordt verwacht, kunnen weggebruikers in de nanacht te maken krijgen met een wisselende conditie op de weg. In de nacht naar donderdag kan het in het noordoosten opnieuw sneeuwen. De kans op bevriezingsgladheid is dan klein.

Winterse buien trekken vandaag over het land met regen en hagel. Vooral in het noorden is vanmiddag tijdens de buien ook kans op wat natte sneeuw. Veel zullen we daar niet van merken, want de temperatuur is in het noorden een graad of 4 en in combinatie met een vrij krachtige westenwind smelt de sneeuw erg snel. Wel kunnen de wegen tijdelijk wit worden wanneer het even flink hagelt. Kortstondig kan het hierdoor glad zijn, maar automobilisten kunnen prima inschatten wanneer ze even snelheid moeten matigen en wanneer de gladheid voorbij is.
Vanavond trekken enkele buien over het land, maar er zijn ook heldere perioden. De temperatuur daalt naar 2-3 graden en hierdoor neemt de kans op natte sneeuw toe. In het noorden van het land kan als eerste de sneeuw kortstondig blijven liggen en komende nacht is in het hele binnenland kans op kortstondige gladheid. Het wordt sowieso voor automobilisten een nacht om goed in de gaten te houden. De temperatuur daalt tot iets boven het vriespunt en door een matige tot vrij krachtige wind zal het op de meeste plaatsen niet kouder worden. Toch kunnen er ook plaatsen zijn waar maar weinig wind staat en de temperatuur van het wegdek wél net onder het vriespunt daalt. Juist deze zeer plaatselijke gladheid kan automobilisten verrassen.
De lucht wordt komende nacht steeds kouder en ook wat droger. Dit merken we woensdagochtend aan gevoelstemperatuur van -1 tot -5 graden. Daarnaast kunnen de buien grotere sneeuwvlokken produceren en wat minder regen. Vooral in hoge gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Limburgse heuvels is kans dat de sneeuw een tijdje blijft liggen. Daarvoor moet natuurlijk wel vannacht een bui over één van die gebieden trekken.
Morgen stijgt de temperatuur naar 4 tot 7 graden en dan is het te warm voor gladheid. De buien blijven winters met regen, hagel en natte sneeuw. Er staat een stevige zuidwestenwind en in de kustgebieden kan het hard waaien. Tijdens en ook na een bui is het ronduit koud. Gelukkig neemt de buiigheid in de middag af en stijgt de kans op wat zon. In de nacht naar donderdag kan in het noordoosten opnieuw wat sneeuw vallen. De temperatuur ligt dan iets boven het vriespunt.
Donderdag wordt een behoorlijk onstuimige dag. In de vroege ochtend regent het in het noorden en oosten op veel plaatsen. Het regengebied verdwijnt heel snel en dan hebben we te maken met wolkenvelden, enkele buien en korte zonnige perioden. De wind draait naar het westen en aan de kust kan het een tijd stormen met daarbij (zeer) zware windstoten van 90 tot 110 km per uur. Er is kans dat het windveld nog zwaarder uitvalt met aan zee een zware storm (10 Bft.) en windstoten van 110 tot 130 km per uur. Ook op het IJsselmeer kan het stormen en kunnen we zeer zware windstoten verwachten. In het binnenland staat een krachtige tot harde westenwind met windstoten van 75-90 km per uur. Tijdelijk kan de wind ook in het binnenland pieken tot meer dan 100 km per uur. Het wordt 6-7 graden in het noordoosten tot ruim 9 graden in het zuiden