Rijdende rechter zoekt conflicten in Friesland

Sneek - Mr. John Reid is voor zijn programma De Rijdende Rechter op zoek naar geschillen en zakelijke conflicten in Friesland.

In zijn wekelijkse programma (elke dinsdagavond op NPO 1) gaat mr. Reid langs bij Nederlanders die een conflict hebben met hun buren, de woningbouwvereniging of bijvoorbeeld hun gemeente, in heel Nederland. Zo ging hij in de afgelopen seizoenen onder meer langs in de Friese plaatsen Nyehaske en Suwald, waar hij zich uitsprak over het ‘recht van reet’ en keukenraam dat uitkijkt op een blinde houten muur.
,,Als er een conflict is tussen twee partijen, dan ga ik met mijn team, altijd persoonlijk langs om zelf polshoogte te nemen”, aldus mr. Reid. ,,Met in dit team bijvoorbeeld iemand van het Kadaster, een geluidsdeskundige of een bouwdeskundige. Om zo een goed beeld te kunnen vormen wat er echt aan de hand is en hoe het op te lossen is volgens de wetgeving. En met De Rijdende Rechter komen we dan snel, en zonder kosten, tot een bindende uitspraak!”
Sinds 2016 is mr. Reid de 'Rijdende Rechter'. In Nederland is het wettelijk mogelijk dat een rechter ook buiten de officiële kanalen om bindende beslissingen geeft. Dit kan alleen als beide partijen hiermee akkoord gaan. Van deze regeling wordt in De Rijdende Rechter gebruik gemaakt. Zo kan het dus gebeuren dat mr. John Reid, die in het dagelijks leven kantonrechter is in Alkmaar, opeens recht spreekt in een café in Zuid-Limburg of een burenruzie in Leeuwarden beslecht.
Mensen die een conflict hebben en voor eens en altijd duidelijk willen hebben wie in zijn recht staat, kan zijn/haar conflict aanmelden via www.derijdenderechter.nl.