Nominaties Aquatec Industries en Paques

Sneek - Aquatec Industries uit Woudsend en oud-winnaar Paques Holding uit Balk horen bij de zes genomineerde ondernemingen voor de 2018 editie van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar (VFO).

Uit een lange kandidatenlijst zijn verder gekozen JD Engineers (Oldeouwer), Sidijk (Heerenveen), Kooi Security (Drachten) en SPiTS (Oosterwolde). Paques won de Verkiezing eerder in 1990. Tot dit moment was een werkgroep verantwoordelijk voor de lijst met kandidaten. Zij selecteerden deze zes. Nu ligt het lot in handen van de jury en bovenal de genomineerden zelf. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en de Business Maturity Model Scan van Deloitte en een financiële analyse laat de jury zich informeren. Deze scan beoordeelt de "volwassenheid" van de genomineerde ondernemingen op het gebied van strategie, mate van innovatie en  bedrijfsvoering van de deelnemende bedrijven. De financiële resultaten worden nog verder uitgediept door financiële specialisten van de Rabobank.

Wat opvalt is dat de groep genomineerden zeer divers is samengesteld en zelfs een kandidaat kent die al eerder heeft gewonnen. ,,Je ziet in deze groep genomineerden terug hoe divers het bedrijfsleven in Friesland is, maar ook hoe bedrijven zich kunnen ontwikkelen. We willen bij onze keuze graag de unieke positie van de Friese economie presenteren, die varieert van klein naar groot, van authentiek vakmanschap naar sterk innoverende, vooruitlopende bedrijven, van lokaal naar internationaal opererende ondernemingen. Maar bij al deze bedrijven, zowel de zes genomineerden als de niet-genomineerden vinden we bijzonder ondernemerschap en een sterke behoefte aan verandering en groei”, aldus voorzitter van de werkgroep Jan van der Linden.  ,,De lastige beslissing welke genomineerde dit jaar het beste dat Friese ondernemerschap vertegenwoordigd, is de taak van de jury. Als werkgroep zijn we in ieder geval van deze zes genomineerden erg onder de indruk”, licht Van der Linden toe.

Maandag 12 maart presenteren de genomineerden zich aan de jury. Zij selecteren dan drie finalisten. De jury laat zich bij haar beoordeling inspireren en leiden door de innovatie en inventiviteit binnen bedrijven. Door de mate waarin bedrijven offensief kansen weten te creëren en benutten die zich aandienen door veranderende (markt)omstandigheden. Door een duurzaam beleid ten aanzien van het menselijk kapitaal én de omgeving en de mate waarin de (financiële) resultaten daarvan inzichtelijk zijn. Tot slot laat de jury zich inspireren en leiden door de mate waarin de onderneming gebruik maakt van de voor haar passende mogelijkheden om internationaal zaken te doen.

In aanloop naar de finale op dinsdag 10 april 2018 bezoekt de jury de finalisten voor een verdieping in de bedrijfsvoering, het product, de markt en de mensen die er werken. De jury bestaat uit ondernemer Jennifer Westers, ondernemer Jetze Botma, ondernemer en winnaar van vorig jaar René de Heij en staat onder leiding van gedeputeerde Sander de Rouwe.