Fleddy Melculy in Het Bolwerk

SNEEK - Het Belgische fenomeen Fleddy Melculy, ooit begonnen als een uit de hand gelopen grap, start haar tour vrijdag 2 februari in het Sneker poppodium met een try-out.

Puur uit liefde voor hardcore en metal én met veel goesting om te entertainen wordt een eerste demo ingeblikt. Wanneer brulboei Jeroen Camerlynck, tevens frontman van De Fanfaar (backingband van Urbanus), op 18 januari 2016 de lyricvideo van T-shirt van Metallica online gooit, heeft hij geen flauw benul van wat voor heksenketel dat gaat ontketenen. In half jaar tijd ontpopt Fleddy Melculy het illustere gezelschap zich tot één van de meest populaire Belgische metalacts van het laatste decennium.

Diezelfde zomer schopt Fleddy het meteen tot op de grote rockpodia der lage landen. Pukkelpop, Graspop, Zwarte Cross, Crammerock en Rock Zottegem moeten eraan geloven. De band bouwt in een mum van tijd een straffe livereputatie op. Hun mallotige mix van brute hardcore, zwaar metalen mokerriffs en stand-up comedy.

De band tekent bij major Sony Music en in september 2016 dendert debuutplaat Helgië op nummer 2 de nationale charts binnen. Voriog jaar was de de eerste tour door Nederland na twee shows op Eurosonic-Noorderslag. Nederland lust duidelijk pap van Fleddy (en andersom).

Ongeveer 5.000 verkochte albums later trekt Fleddy opnieuw flink van leer op de Belgische en Nederlandse zomerfestivals: Lokerse Feesten, Paaspop, Putrock, Zwarte Cross, Maanrock… en als absolute kriek op de taart: het voorprogramma van Guns N’ Roses op TW Classic 2017.

Foto van Fleddy Melculy mag rechtenvrij worden gepubliceerd mits vermelding van Jolanda Hoogendoorn.