Expositie Abstract Bekeken in Theater Sneek

Sneek - Vanaf heden kan er bij bezoek aan het Theater Sneek een nieuwe expositie worden bewonderd. Deze expositie bestaat uit abstracte werken uit de stockvoorraad van Galerie, Lijstenmakerij & Kunstuitleen Bax Kunst.

De getoonde collectie heeft als thema ‘Abstract Bekeken’ en vormt een overzicht van topstukken van Ad Arma, Theo Koster, Frank Lengvenius en Frank Rosen.

Ad Arma (pseudoniem van Ad Robert Meerman, Rotterdam, 1954) is een Nederlandse beeldhouwer, graficus, schilder en glaskunstenaar. Op de gepolijste zinkplaat brengt hij de etsgrond, een zuurbestendige laag aan. Hierin maakt hij zijn ontwerp door delen van de etsgrond te verwijderen. Wanneer de plaat vervolgens in een zuurbad gaat, kan op die plaatsen het zuur een reactie met het zink aangaan. Na het schoonmaken van de plaat is de tekening als dieper liggende lijnen en vlakken zichtbaar. Gewoonlijk wordt dan in één kleur de drukinkt aangebracht, maar Ad Arma brengt met de hand meerdere kleuren tegelijk aan. Hierdoor ontstaat een ‘meerkleuren’ druk, waarbij ieder exemplaar andere kleurnuances vertoont.

Op de doeken en grafiek van Theo Koster zijn landschappen vol grafische en schilderkunstige elementen te ontwaren. Door het gebruik van allerlei soorten verf en het verwerken van verschillende materialen als stukjes bedrukt papier, wordt men een mysterieuze wereld van kleur en vorm binnengeleid. Kleine elementen als een gestempeld cijfer, een pijl of een geschreven woord maken onderdeel uit van een symbolische beeldtaal. Daarmee wordt een spannend beeld geconstrueerd, dat niet in woorden is te vatten. Kosters doeken en grafiek vertellen een schilderkunstig verhaal, waarbij de toeschouwer vrijelijk kan associëren.

De werken van Frank Lengvenius kunnen de toeschouwer eindeloos bezighouden. Hij schildert het stedelijk leven op een gepassioneerde manier. Torenhoge huizen, symbolische vrouwspersonen, embryo's, bruggen en pijlen die stromen van gedachten, herinneringen, misschien wel liefde beduiden. Het hele vlak is vol laag over laag geschilderde kleur in uiterst geraffineerde samenstellingen en levendig bewerkt met lineatuur in penseel en krijt. Er gebeurt op ieder vlak ter grootte van een hand wel wat. Soms hebben ze de kleur van de nacht, soms de kleur en lichtheid van de dag. Soms zijn ze bloedrood, donkerblauw en zwart: een drama. Soms teder in turquoise en rose, soms uitbundig, met stralen in alle richtingen. Feestelijk, alsof er muziek bij hoort.

Het werk van Frank Rosen is zowel romantisch als abstract, maar altijd heel direct en warmbloedig. Hij zoek t het leven op, verzamelt indrukken en verwerkt die op een heel eigen, oorspronkelijke wijze. Het is als een open strijd, gevoed door nieuwsgierigheid en de behoefte het veelkleurige scala van het menselijk leven vast te leggen. Emotionaliteit is daarbij een constante drijfveer. Eenzaamheid vormt de constante onderstroom van zijn werk. ,,Alles wat ik maak wordt erdoor beïnvloedt. De vrolijkheid, de uitbundigheid, de harmonie, waarvan het werk getuigt, zijn slechts een uitlaatklep voor mijn werkelijke gevoelens. Kunst is voor mij een houvast, daar voel ik me thuis.”

Alle werken uit deze tentoonstelling zijn door de galeriehouders Bax met zorg uitgezocht. U bent van harte welkom wanneer u deze werken komt bekijken en stellen u in de gelegenheid deze werken aan te kopen of te lenen binnen de kunstuitleen. In dat laatste geval dient u contact op te nemen met Galerie Bax Kunst. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de kassa van Theater Sneek.