RSG Gymnasiasten winnen Bumabokaal

Sneek - Een team gymnasiasten van de RSG Magister Alvinus in Sneek heeft zaterdag de felbegeerde Bumabokaal in de wacht gesleept.

Bij de regionale voorronde van de Ken-je-Klassiekenquiz, die in het kader van de Week van de Klassieken georganiseerd wordt, streden 18 teams uit de noordelijke provincies, elk bestaande uit 4 leerlingen, om een ticket voor de landelijke finale van deze quiz op 20 april in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Deze Strijd der Titanen, met circa honderd gymnasiasten, zal plaatsvinden onder leiding van Fik Meijer.

De Week van de Klassieken wordt elk jaar georganiseerd, dit jaar van 5 tot 15 april, om de klassieke oudheid voor het voetlicht te brengen. Rond een thema worden allerlei activiteiten georganiseerd waaronder rondleidingen in musea, lezingen en dus ook de Grote Ken-je-Klassiekenquiz. Meer informatie op www.weekvandeklassieken.nl.

Bij de regionale voorronde mag elke school twee teams afvaardigen die stevig aan de tand gevoeld worden over hun kennis van de klassieke oudheid. Vergissen is menselijk, is dat nu een citaat van Iuvenalis of Seneca? En wie zei dan ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’? Welke beroemde Romeinse veldheer duikt op in de strip van Asterix en Obelix? En onder welke naam kennen we nu Aristokles? Hij was de leerling van Socrates , maar van wie was hij zelf de leermeester? Soms pittige vragen, zeker op het gebied van de filosofie, het thema van dit jaar van de Week van de Klassieken.

Na de pauze bleken de eerste vier plaatsen, die recht geven op een plaats in de landelijke finale, bezet te worden door beide teams van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé (Leeuwarden) en beide teams van de RSG Magister Alvinus. Met argusogen werden de eigen punten en die van de naaste concurrenten in de gaten gehouden. Na de laatste vragen en een korte pauze kon de jury melden dat één team van de RSG Magister Alvinus de derde plaats had behaald.

Gelukkig kwam het verlossende woord snel: het andere team van de RSG ging met de Bumabokaal naar huis. Deze wisselbeker is beschikbaar gesteld voor deze wedstrijd door Tresoar in Leeuwarden.