Marlou en Maureen op Olympisch avontuur

Sneek - De zussen Marlou en Maureen Poiesz uit Sneek stappen zaterdag op Schiphol in het vliegtuig voor een lange vlucht naar Seoul. Op weg naar een op voorhand geweldig avontuur. Als leden van een 20-koppen tellend cheerledersteam gaan ze ons land tijdens een demonstratiewedstrijd en officiële momenten zoals de sluitingsceremonie vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang

Ze hopen tijdens het wintersportevenement van het jaar de derde inwoner van Sneek, schaatser Jan Smeekens, te kunnen verleiden tot een selfie of maandag zijn 500 meter te kunnen zien in de Olympische schaatstempel van Gangneung. Het zou min of meer de kers op de taart zijn, lachen de twee sportieve jongedames met een turn, acrogym- en fierljepverleden.

Uiteraard draait het voor Marlou en Maureen Poiesz in de laatste week van de Winterspelen van 2018 vooral om het Nederlandse chearleaden volop in de schijnwerpers te krijgen. Het Nederlandse team is samengesteld uit twee toonaangevende clubs in Nederland. De in Heerenveen residerende Frisian Cheer Stars, waarvan Marlou en Maureen lid zijn, en het vanuit Hellendoorn opereren Ultimate Stunt Cheersquad.

Eerst even een vooroordeel uit de weg helpen: Cheerleaden in wedstrijdverband is veel meer dan alleen wat gillende dames die in strakke, kleurrijke pakjes met een strik in het haar bij een doorsnee basketbalwedstrijd of iets dergelijks met pompoms staan te huppelen.

,,Het is een loeizware combinatie van dans, turnen en acrogymnastiek. Een oefening maken en inslijpen voelt als topsport. Na trainingen en soms ook wedstrijden komen we geregeld bont en blauw thuis”, vertelt Maureen. Om maar te zeggen: cheerleaden is alles behalve een sport voor watjes. De atletische dames van de Frisian Cheer Stars gooien elkaar tijdens acrobatische kunsten bijvoorbeeld zo maar minstens een meter of drie de lucht in. Soms misschien wel hoger.

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad