Fonteinkunst in oude koftjalk

SNEEK - De expositie de Tocht over de 11Fountains in koftjalk de Tromp, die van donderdag tot en met zondag in de Kolk in Sneek lag, trok talrijke nieuwsgierigen. Vanaf morgen ligt het historische schip op haar reis langs alle Friese elf steden in IJlst.

Vanmiddag bij de Waterpoort nam een flink aantal mensen de valreep van het in 1912 gebouwde en onder andere mede dankzij de Friese werfbaas Jelle Talsma van de ondergang geredde schip. De Tromp, die jaren op de Middellandse Zee voer, heeft Groningen als thuishaven en is nu in handen van een beheersstichting.

In het door een welriekende houtkachel verwarmde ruim van de grootste nog drijvende koftjalk is onder de naam de Tocht een expositie ingericht met de maquettes van de fonteinontwerpen zoals de Hoorn des Overvloeds van Stephan Balkenhol die een plaats krijgt in het Hoogend.

Daarnaast beeldmateriaal van het maakproces, waarbij een kijkje wordt gegeven achter de schermen, in de studio’s van de kunstenaars (internationaal en Fries) en bij internationale en Friese ambachtslieden en bedrijven. Een folderboekje vindt gretig aftrek volgens Irene Kromhout, die samen met Marijke Zeevenhooven uitleg geeft aan boord.

,,In Rotterdam hoorden we dat veel mensen zeiden dat ze ‘toch maar een kijkje gingen nemen in Friesland’, zei Kromhout. Daar lag de imposante Tromp in de eerste week van februari tijdens de Art Rotterdam kunstweek. De 11Fountains expositie was voor het eerst te bezoeken tijdens het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018.

De Tocht vertelt, vooruitlopend op de opening van de fonteinen op 18 mei, het verhaal achter 11Fountains. De expositie is morgen in IJlst te zien van 16.00 tot 21.00 uur. Vrijdag tot en met zondag zijn bezoekers welkom tussen 13.00 en 18.00 uur.