Landschapsambassadeurs

WESTHEM - Oudemirdum Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân krijgt er maar liefst 45 ambassadeurs bij.

Tijdens de slotbijeenkomst in de Pollepleats in Westhem neemt een nieuwe lichting cursisten het certificaat en gevelbordje Ambassadeur Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân in ontvangst uit handen van wethouder Mark de Man van de gemeente Súdwest Fryslân. Alle lichtingen ambassadeurs, dat zijn er straks zo'n 180, worden hier bij uitgenodigd.

Tijdens de slotbijeenkomst op 6 maart presenteren cursisten hun eindopdracht. Daarnaast verzorgt auteur en geograaf Hans Koppen uit Sneek een interessante presentatie over het landschap en zijn onlangs verschenen boek Friesland Vandaag.

De cursus mag rekenen op een groeiende belangstelling. Door de wachtlijst en vanwege de vele aanmeldingen, is ervoor gekozen om de opleiding naar twee groepen uit te breiden. De cursus is oorspronkelijk opgezet voor toeristische ondernemers en aanverwante organisaties, maar is nu ook toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in het landschap.

Mede door de presentaties op bijzondere locaties leren cursisten het landschap beter kennen en 'lezen'. Iris Nutma, directeur van het bezoekerscentrum Mar en Klif en één van de cursusleiders vertelt: ,,Tijdens de cursus leer je waarom het landschap er uit ziet zoals het nu is, hoe het is ontstaan en wat de wisselwerking van natuur en mens is.”

De cursus werd in het eerste en tweede jaar door het IVN georganiseerd. Sinds 2013 heeft Bezoekerscentrum Mar en Klif, Bezoekerscentrum Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, de organisatie overgenomen. Naast de uitgebreide tentoonstelling over het landschap, organiseert Mar en Klif regelmatig activiteiten in en over het landschap.