IJskoude voorjaarsvakantie

Sneek - Precies tijdens de voorjaarsvakantie in Midden- en Noord-Nederland breekt een ijskoude winterperiode aan. Het is perfect weer om de schaatsen onder te binden en veel ijsbanen zullen door de vrieskou mogelijk vanaf zondag al hun deuren openen. Schaatsen op grote plassen en vaarten is voorlopig nog erg riskant. Door de stevige wind ontstaan gemakkelijk wakken en dunne plekken in het ijs.

 

Wie zich volgende week op het ijs waagt doet er goed aan zich warm aan te kleden. Er staat een ijskoude oosten- tot noordoostenwind en daarmee ligt de gevoelstemperatuur overdag tussen -6 en -10 graden. De middagtemperatuur komt maandag, dinsdag en woensdag op veel plaatsen rond het vriespunt uit.

In het zuidwesten dooit het een graadje, maar in de oostelijke helft van het land zou de temperatuur zelfs overdag onder het vriespunt kunnen blijven. Zulke zogenaamde ijsdagen hebben we zo laat in het winterseizoen sinds 2013 niet meer gehad. Daarbij waait het overwegend matig. Wel is het prima weer met veel zon en enkele wolkenvelden. In het uiterste noorden en op de Wadden is kans op een sneeuwbuitje.

's Nachts en in de vroege ochtend is het ijskoud met kans op -8. Door de schrale wind is het voor het gevoel -10 tot -15 graden.