Vanaf zondag mogelijk enkele ijsdagen

Sneek - Vanaf maandag staat een aantal dagen met maxima tussen +1 en -2 graden op het programma. Op veel plekken worden dus ijsdagen (maxima onder 0) verwacht. Daarbij vriest het ’s nachts matig.

Tot dusver kwam het dit jaar in Nederland niet tot ijsdagen en in De Bilt is deze hele winter nog geen ijsdag genoteerd. Maart 2013 was de laatste keer dat zo laat in het winterseizoen nog sprake was van ijsdagen, zegt Weeronline.

Zondag ligt de maximumtemperatuur tussen 0 graden in het noord(oost)en en +2 graden in het zuidwesten. Mogelijk komt het dan regionaal al tot een ijsdag. Maandag tot en met donderdag komt de middagtemperatuur uit tussen -2 in het noordoosten.  Vanaf vrijdag wordt de verwachting onzeker. Er is een kans dat het koude winterweer de eerste week van maart aanhoudt, maar het kan ook een aantal graden zachter worden.

Ook in de nachten wordt het koud. Vanaf zondagavond tot waarschijnlijk minimaal donderdag vriest het op grote schaal matig en lokaal streng. In het algemeen zullen de minima uitkomen tussen -5 op de Wadden en in Zeeland en -10 in het oosten en in Noord-Brabant. 

 

Hiermee is er ook een kleine kans op een regionale koudegolf. Voor een koudegolf is een serie van vijf ijsdagen nodig met daarbij op drie dagen strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan -10,0 graden).

 

De laatste keer dat in Nederland sprake was van een koudegolf was in februari 2012. Deze koudegolf was zo sterk dat er tijdelijk kansen waren op een Elfstedentocht. Helaas werd het ijs in Friesland op veel plekken niet dik genoeg. Dit kwam vooral doordat aan het begin van de koudegolf flink wat sneeuw op het ijs was gevallen. Ook hield de strenge vorst niet lang genoeg aan.