Eerste roman schrijver Xander Jongejan

SNEEK - De tafel van Tarzan. Dat is de titel van de eerste 'licht-zwarte' roman van schrijver Xander Jongejan uit Sneek.

Vorig jaar publiceerde Sneker Xander Jongejan (1973) zijn dichtbundel Wat zijn de bananen duur. Dit voorjaar brengt hij zijn eerste roman uit: De tafel van Tarzan. Jongejan noemt zijn roman een licht-zwart verhaal over de behoefte om gezien te worden.

In 'De tafel van Tarzan' delen vader en zoon herinneringen aan hun ongemakkelijke gezinsleven. Hun vrouw en moeder komt op een dramatische manier om het leven. De opbouw naar dit drama proberen vader en zoon te begrijpen, vooral door zich te richten op het onvermogen van de ander. Langzaam wordt duidelijk hoe het zo gelopen is.

Jongejan noemt het een 'licht-zwart' verhaal, zwart omdat het een donker verhaal is met beklemming en wrange gedachten en gedragingen van de personages, licht omdat Jongejan het er niet dik bovenop legt. Hij vertelt met een lichte en soepele stijl. Het is niet allemaal 'in your face'. ,,Daar hou ik niet van”, zegt Jongejan, ,,er komen allerlei grote dingen in het boek voor, verdriet, verslaving, ontrouw, ziekte en dood, maar ik breng het subtiel. Ik zoek het drama in het kleine. Daar wordt het vaak juist intenser van, zoals bij de vriendschap tussen hoofdpersonage Robert en kater Tarzan. Daar hou ik van, ik ben trots op dit boek.”

De roman is bij elke boekhandel te bestellen, ook online. 149 pagina's, €17,95.