Jubilerende IJsster barst uit zijn voegen

Sneek - De IJsster uit Sneek viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. In een halve eeuw groeide het aanvankelijk bescheiden trainingsgroepje op de schaats uit tot een volwassen ijsclub met ruim 300 leden die ‘s zomers de conditie op peil houden met skeeleren en fietsen.

De IJsster begon in 1968 als trainingsgroep bestaande uit een paar schaatsliefhebbers. Sportman pur sang Willem Visser is de initiatiefnemer van de club die de eerste jaren haar mededelingen op A4 uitdeelde. Eind jaren ‘70 kwam het eerste clubblad uit. Dat was toen nog in zeer oude stijl met weinig beeld en veel tekst en een gele omlijsting. Inmiddels heeft het cluborgaan meer allure gekregen en wordt het met uitgebreide zorg opgemaakt in de stijl van nu.

 

Het hele jaar wordt getraind door de schaatsclub op de schaats, skeelers of op de fiets. ,,De club ondersteunt de leden het hele jaar om het beste uit zichzelf te halen. Dit gebeurt op hun eigen niveau. Het is echt mooi om te zien hoe mensen zich ontwikkelen en veel plezier beleven”, vertelt Pieter Bult, sinds 2011 voorzitter van de IJsster.

Diverse leden hebben de club extra kleur gegeven. Eén van hun is langebaanschaatser Ids Postma. De geboren Dearsumer zette zijn eerste schaats op het ijs onder de hoede van De IJsster en won later als kernploeglid meerdere wereldkampioenschappen en behaalde een gouden medaille op de 1000 meter op de Olympische Spelen van 1998. Sjoerd de Vries is ook een IJsster-lid die zich heeft laten zien tussen de toppers. Met zijn favoriete afstanden: de 1000 en 1500 meter heeft hij vele malen een medaille op het NK en WK gewonnen. Ook toppers als Yvonne Nauta, Sjoerd Nauta, Rixt Meijer en Bert Jan van der Veen zijn ooit bij de IJsster begonnen onder de bezielende leiding van mannen als Piet Gemser. ,,Dat is echt heel erg bijzonder. Ik heb hun allemaal zien groeien. In dit jubileumjaar komen alle herinneringen terug. Dat deze schaatstoppers onderdeel van De IJsster zijn of zijn geweest, geeft de club een positieve boost. En er zit nog veel talent aan te komen”, zegt Bult.

Lees het complete artikel morgen in het Sneeker Nieuwsblad