Bas Meijer met JSF terug in Balk

Balk - De uit Balk afkomstige violist Bas Meijer keert zondag 11 maart met de band Joint String Friends terug in zijn oude woonplaats.

Joint String Friends speelt bij Podium Gorter in de doopsgezinde kerk. JSF bestaat uit vier vrienden uit verschillende generaties. Uit verschillende culturen brengen ze een breed palet aan muzikale stijlen. De etiketten folk en wereldmuziek sluiten maar gedeeltelijk aan, omdat ook uitstapjes worden gemaakt naar pop en luistermuziek. Zo kun je van een Sloveense csardas een overstap meemaken naar Keltische folk en van een gevoelig Fries luisterliedje naar een stampende folk uitvoering van een rocknummer. De diversiteit van de JSF muzikanten blijkt ook uit het feit dat elk lid meerdere instrumenten speelt.

Voor de violist Sebastian Meijeris Balk een terugkeer naar de plek waar hij lang als kind woonde. Een kort vraaggesprekje met hem.

Hoe is het voor jou om weer in Balk op te treden?

,,Tja, hartstikke leuk om weer eens in Balk te spelen. Ik ben er opgegroeid. De mensen zien me dan eens anders als de zoon van…"

Van wie?                                       

,,Dokter Meijer. Men ziet dan dat ik meer ben dan een zoon van, maar in een muziekformatie speel en met muziek de mensen plezier laat beleven. Ook dat is goed voor de gezondheid."

Ben je zo langzamerhand beroeps geworden?

,,Je bedoelt beroeps artiest zeker? Semi. Ik zou nog volledig met muziek bezig willen zijn. In allerlei vormen, ook lesgeven bijvoorbeeld."

Wat lijkt jou leuk aan lesgeven?

,,Ik help graag mensen waar zij vastlopen. Ik geniet ervan de sprankeling te zien als mijn tips goed uitwerken. Het daagt je uit om dieper in de stof te duiken en ook meer aandacht aan theorie te kunnen besteden. Ook verbinding tussen theorie en praktijk leggen. In ben altijd nieuwsgierig hoe het nu zit met toonsoorten, harmonieën e.d. In praktijk schijn ik er veel mee te spelen."

In welke formaties speel je nog meer?

,,Als duo met Menno Schilstra (Burry Boys, red). Samen met de Schot Bob Ferguson, als hij in Nederland of Denemarken rondtoert Af en toe speel ik ook bij Celtic Horizon, het meer uitgebreide Schotse ensemble rond Bob Met de formatie Ambuya, waarin we wat meer de klassieke kant van de folk spelen. Bij de Joint String Friends vind ik het vooral heel fijn om te spelen. We zetten de spanning die muziek kan opleveren om in plezier. Het is fantastisch om zoiets met je vrienden te kunnen doen."

Jullie spelen ook op festivals. Wat maakt het leuk om zulke evenementen op te treden?

,,Samen met mijn vrienden op pad zijn. Het plezier beleven en weer doorgeven aan het publiek en andere artiesten ontmoeten. Vroeger was ik een verlegen jongen en vond ik het eng om op de voorgrond te staan. Maar met de muziek ben ik daar mijn veel zekerder in geworden en geniet van het podium."

Na het vertrek van Peter Adema, vorig jaar is de band aangevuld met Sikko Hoogterp. Vooral zijn virtuositeit op de DADGAD gitaar vormt een welkome verdieping op de klanken waarmee JSF het publiek op zondag 11 maart zal trakteren. Aanvang van het concert 16.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Fa. Haantjes, Van Swinderenstraat 54 te Balk of via de website www.podiumgorter.nl.