Matthäus Passion in Mauritiuskerk

IJLST - In het kader van ‘IJlst 750 jaar’ voert het Luthers Bach Ensemble op vrijdag 16 maart vanaf 19.30 uur in de Mauritiuskerk in IJlst de Matthäus Passion op.

Deze semi-scènische Matthäus Passion (MP) is interessant voor de grote groep trouwe Matthäus Passion-gangers die hun favoriete muziek wel eens in een nieuwe gedaante willen ervaren.

Maar deze uitvoering is zeker ook een opening naar jongere muziekliefhebbers die de gewone MP wellicht te saai vinden, maar het in deze vorm wel verleidelijk vinden om er naar toe te gaan.

Omdat hij beter aansluit bij de hedendaagse muziek- en podiumbeleving als musicals en opera.

De opgave die het Luthers Bach Ensemble zich stelt, is om aan de nieuwe generaties de grote expressieve en emotionele kracht van de barokmuziek te presenteren in nieuwe aansprekende vormen.

Tymen Jan Bronda, de artistiek leider van het Luthers Bach Ensemble (LBE), vindt dat Bachs ultieme meesterwerk na vijftig jaar dominantie van de ‘authentieke’ benadering, toe is aan nieuwe manieren van uitvoering.

Een van die nieuwe manieren is die waarin veel meer nadruk wordt gelegd op de expressieve, emotionele aspecten van de MP door een semiscenische presentatie, waarbij zowel de solisten als de koren uit het hoofd zingen en zich volledig richten op de inhoud van de MP.

Ze zien en horen elkaar en maken een directere verbinding met de toeschouwers. Daardoor wordt de intensiteit van de muzikale ervaring op het podium en in de zaal veel groter.