Pont tussen Gaastmeer en Nijhuizum elektrisch

GAASTMEER - Het pontje ‘Droech oer de feart’ dat vaart tussen Gaastmeer en Nijhuizum wordt vanaf het nieuwe vaarseizoen elektrisch.

De overzet is nu in onderhoud bij Workum Watersport en krijgt een elektrische motor en vier zonnepanelen. Voorheen voer het pontje op diesel. Familie Renema, eigenaar van recreatiebedrijf Gouden Plakje, bemant het pontje.

,,De gemeente Súdwest-Fryslân is eigenaar van de pont en heeft besloten dat het elektrisch moet gaan varen. Het vaart dan een stuk stiller en het is beter voor het milieu”, zegt Gerrit Renema.

Het pontje dient al 18 jaar als oversteek over De Grons. ,,Daarvoor roeiden wij de mensen over. Dat kon niet meer waarna de gemeente besloot een pontje te faciliteren.”

Inmiddels maken meer dan 3000 mensen per seizoen gebruik van de pont. ,,Het wordt elk jaar drukker. Ik vaar normaal op het pontje maar ik ben inmiddels 85 dus de kinderen helpen nu ook mee. Mijn zoon en dochter kunnen ook op het pontje varen het komende seizoen”, zegt Renema.

Het onderhoud duurt ongeveer tot eind maart. Dan keert het pontje weer terug in de vaart gedurende de periode van april tot en met september.