Sein op groen voor megastal Hemelum

Sneek - Varkenshoudersfamilie Lorist kan haar bedrijf even buiten Hemelum uitbreiden. De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân gaf gisteravond na een spannende stemming groen licht.

Uiteindelijk werd in de eerste, druk bezochte, raadsvergadering in de nieuwe raadzaal aan de Marktstraat het voorstel tot uitbreiding van de megastel aangenomen met 19 stemmen vor ene 16 tegen.  Twee nee-stemmers ontbraken. CDA, VVD en ChristenUnie waren voor uitbreiding. De tegenstanders zoals GroenLinks, D66, GBTL, FNP en de PvdA benadrukten nog maar eens dat ze het maatschappelijk belang zwaarder vinden wegen en zijn tegen uitbreiding van de intensieve veehouderij in het algemeen.

Ook omwonenden van de varkanshoudereij en mesterij zijn fel tegen. Zij vrezen nog meer stank- en stofoverlast. Volgens het college voldoet de aanvraag van het bedrijf aan alle eisen en moeten de vergunning worden verleend. Wel moet het bedrijf streng worden gecontroleerd.

Volgens het college en de voorstemmers zijn omwonenden en de dieren in de nieuwe situatie beter af. Door toepassing van nieuwe technieken zou de uitstoot van stank en stof af moeten nemen.

Door een andere stalinrichting en en meer ruimte neemt ook het dierenwelzijn toe. Nu worden er 5200 varkens gehouden op 7500 vierkante meter, straks zijn dat er 8700 op 15.000 vierkante meter.