Honderden vrijwilligers in touw

Sneek - Grote evenementen kunnen simpelweg niet plaatsvinden zonder vrijwilligers. Zeker niet een spektakel als At the Watergate (ATW), met circa zesduizend deelnemende muzikanten uit heel Europa en dertig podia in Sneek en omgeving. Gelukkig helpen honderden mensen onbetaald een handje mee. Manon Talman van Cultuur Kwartier Sneek coördineert de gigantische vrijwilligersoperatie.

Met nog slechts zeven weken te gaan tot de feestelijke opening van ATW, op woensdag 9 mei bij De Kolk, zijn nog niet alle vrijwilligersvacatures vervuld. Slapeloze nachten dus voor Talman? ,,Nee hoor”, zegt ze met een grote glimlach. ,,En als ik al wakker lig, komt dat omdat ik weer een goed idee heb. Ik hoef mij ook geen zorgen te maken, want met Kees Poiesz, Hans de Lang en John Schut beschik ik over zeer ervaren sidekicks. Ik heb al behoorlijk kunnen profiteren van hun netwerk in Sneek. Ook andere ATW-betrokkenen, zoals Oane Oosterhaven en Theo de Vries, kennen hier veel mensen, verenigingen en bedrijven. Flink wat vrijwilligers hebben zich via-via aangemeld. Het met elkaar iets moois willen neerzetten vind ik typerend voor Sneek.”

Talman toont trots het At the Watergate-kantoor in de Martinistate. Een sfeervolle plek waar allerhande informatie over het festival is te verkrijgen en met meubels die gemaakt zijn van instrumenten. De tafel was vroeger een pauk, boven de pitjes fungeren bekkens als lampenkappen, een drumkit werd omgebouwd tot een fraaie set plafondlampen.

Zittend op een grote bassdrum straalt Talman veel vertrouwen uit. ,,De meesten functies zijn ingevuld. Inmiddels staat de teller op 800 vrijwilligers. Zo worden de vier informatie- en merchandisepunten in de stad bemand door medewerkers van de VVV en Sneek op Maat. Zij staan gedurende het festival bij het Martiniplein, de VVV, het Modelspoormuseum en de Veemarkthal.”

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.