VC Sneek blijft na topper met geweldige kater achter

Sneek - VC Sneek bleef vanmiddag met een gigantische kater achter na de topper tegen Sliedrecht Sport in de kampioenspoule.

 

De ontgoocheling was groot bij de formatie uit Sneek die sinds kort wordt gecoacht door de oude rotten Abe Meininger en Ruut de Wit toen de harde cijfers op het scorebord stonden: 1-3 (26-28, 25-19, 22-25 en 25-27.

Hoe was dat mogelijk, zo vroeg iedereen zich af na de grillige confrontatie tussen de nummers 1 en 2. De volle tribunes. De neutrale toeschouwer. En vooral team en begeleiding van VC Sneek! Zowel in de derde als de vierde set legde het bij vlagen vol bravoure spelende VC Sneek de titelhouder namelijk ongenadig op de pijnbank. 

Maar tot ongeloof van iedereen lukte het in beide sets waarin Sneek grote voorsprongen had niet om de genadeklap uit te delen. In de derde set kwam Sneek met liefst 11-4 voor. Maar op dat moment begon de pass aan alle kanten te rammelen en konden de spelverdeelsters Nienke Tromp en later Lotte Groninger er niks meer van bakken. Punt voor punt krabbelde Sliedrecht terug om uiteindelijk het derde setpoint op 22-24 te verzilveren

In de vierde set hetzelfde laken een pak. De voorsprong van het aanvankelijk weer uitstekend spelende Sneek bedroeg zelfs 20-10. Maar weer lukte het niet. Ineens sloeg de bravoure om in angst en vertwijfeling. De dubbele wissel Groninger/Arlène van der Meer voor Tromp en Paula Boonstra - die eerder goed werkte - pakte nu faliekant verkeerd uit. Meininger wisselde haastig terug, maar het vertrouwen bij Sneek was foetsie.

De speelsters van Sliedrecht, die met name in de eerste twee sets nadrukkelijk hulp kregen van een herhaaldelijk blunderende arbitrage, profiteerden dankbaar van de hernieuwde kansen die ze in de schoot geworpen kregen. Bij Sneek, dat in de eerste set ook kansen had en de tweede keurig won, was de verkramping zichtbaar. Sliedrecht kwam van 22-14 naar 18. Toen Hester Jasper eindelijk weer een punt maakte voor Sneek waren nog twee punten nodig. Helaas serveerde ze daarna in het net. 

Na een goede aanval van de gasten was er op 23-20 een stopfout, gevolgd door een zwakke smash van de op een buitenlands avontuur azende Boonstra die op het moment surprème niet durfde. Anniek Siebring bracht Sneek nog op setpoint: 24-22. Sliedrecht werkte het eerste setpoint weg. Siebring, die daarvoor veel goed deed, sloeg daarna meters uit. Nog een keer kreeg Sneek de kans om de zeker verdiende vijfde set eruit te slepen toen het 25-24 werd. 

Maar drie persoonlijke fouten van achtereenvolgens Tromp (uitservice), Lieze Braaksma (ongecontroleerd uit) en Janieke Popma (stopfout) betekenden dat het boven de 20 bibberende Sneek met een lege handen achterbleef. Pijnlijk, niet alleen omdat de ploeg elk punt in de alles behalve gelopen race om de tweede plaats goed kan gebruiken, maar vooral omdat het met het oog op de eventuele finalereeks een mentale tik had kunnen en moeten uitdelen aan Sliedrecht Sport. 

Aan de andere kant haalde Meininger terecht het positieve aspect naar voren. Zijn team liet zien makkelijk mee te kunnen met de op dit moment veruit sterkste ploeg van Nederland. Maar het blijft wel zaak om kansen te benutten en dat lijkt vooral een mentale kwestie.