Koning en koningin doen mee aan Elfwegentocht

LEEUWARDEN - Een Elfwegentocht-staatsieportret met daarop koning Willem-Alexander en koningin Máxima hangt vanaf dinsdag 27 maart in de centrale hal van het Provinciehuis in Leeuwarden. Arno Brok, commissaris van de Koning in Friesland, neemt dinsdag om 8.45 uur het portret in ontvangst, samen met het gehele College van Gedeputeerde Staten van Fryslân.

Het koningspaar is heel enthousiast over de Elfwegentocht. Met het staatsieportret ondersteunen ze de plannen van Provincie Fryslân om van 1 tot en met 14 juli fossielvrij te gaan reizen. Het portret werd gemaakt tijdens de officiële opening van Leeuwarden-Fryslân 2018. ,,Ik ben heel nieuwsgierig hoe jullie de ambitie om twee weken lang fossielloos te bewegen voor elkaar gaan boksen, maar ik begin te geloven dat voor Fryslân niets onmogelijk is”, zei de koning die avond.

Tsjeard Hofstra, projectleider Elfwegentocht, en Bouwe de Boer, energiecoördinator gemeente Leeuwarden, bieden de foto dinsdagochtend aan. Hofstra: ,,Onze koning heeft de Elfstedentocht geschaatst. Hij weet dus als geen ander dat de Elfwegentocht nodig is om klimaatverandering een halt toe te roepen, om zo weer een dik pak ijs op de sloten te krijgen”. De koning rijdt overigens in een Tesla model X, en steunt ook op die manier het gedachtegoed achter de Elfwegentocht.

Elfwegentocht

De Elfwegentocht houdt in dat gedurende twee weken iedereen in Fryslân fossielvrij gaat reizen, zowel op de weg als op het water. Inmiddels hebben 50.000 studenten en ruim 100 Friese gemeenten en bedrijven aangegeven mee te zullen doen. De komende tijd worden in Fryslân extra laadpalen geopend, maar ook groene tankstations, liftplekken en overstapstations bij de grote invalswegen.

Arriva en de NS helpen met het bieden van extra opties voor mensen die met het openbaar vervoer willen reizen. Basis- en middelbare scholen strijden met elkaar in zelfgemaakte duurzame vervoersmiddelen tijdens estafettes. Verder worden Leeuwarden worden solarboot-races gehouden.

Elf

wegentocht Parade

Op 14 juli wordt de Elfwegentocht afgesloten met een parade: een stoet met duizenden fossielvrije voertuigen op de weg én in het water. Mensen uit heel Nederland mogen aansluiten bij deze parade, mits hun voertuig geen fossiele brandstof verbruikt. Rijkswaterstaat sluit 13 kilometer snelweg af voor deze parade. De verwachting is dat Fryslân daarmee het wereldnieuws haalt en ook drie wereldrecords verbreekt: de grootste stoet elektrische auto’s, elektrische voertuigen en elektrische boten.