In de Jeltehof bloeien mensen op

Hommerts - Dag- en Zorgboerderij Jeltehof in Hommerts bestaat sinds ruim drie jaar. Onder andere ouderen met een vorm van dementie, maar ook kinderen met een begeleidingsvraag vinden er een fijne dagbesteding. Eigenaren Sietske Havinga en Jos Spithoven vertellen graag over hun lust en hun leven

Vanaf de weg heb je geen idee hoe groot de Jeltehof is. Op het erf bevinden zich een kas met vijver, een stal waarin schapen en geiten vertoeven, een koeienstal en een ruim terras met prachtig uitzicht over de landerijen. De sfeer in de boerderij is opperbest. Er wordt koffiegedronken, er worden piepers gejast en kok Marijke treft voorbereidingen voor de warme maaltijd. Sietske Havinga en Jos Spithoven zwaaien sinds november 2014 de liefdevolle scepter over de Jeltehof. Het werd een bijzondere stap in hun leven.

 

,,We woonden in een dorp bij Utrecht”, vertelt Jos. ,,We hadden daar een kleine melkveehouderij en Sietske werkte in het speciaal basisonderwijs. In 2000 vertrokken we naar Hommerts, dat was een kleine emigratie, kan ik wel zeggen. Ik wilde graag boer blijven, dat was een langgekoesterde wens van me. Ik heb jarenlang met veel plezier gewerkt op de boerderij, maar we hadden geen opvolger en de branche stond onder druk. Het plan om samen een zorgboerderij te beginnen, werkten we in 3 jaar uit. We verbouwden de ligboxenstal, wat een flinke klus was, maar het was het allemaal waard.”

 

,,Dat was het zeker”, reageert Sietske. ,,Dit werk is fantastisch.” ,,Vanaf maart 2015 begon het goed te lopen. Inmiddels hebben we een sterk team van 25 medewerkers, dit is inclusief stagiaires,vrijwilligers en weekendkrachten. Op dit moment zijn er 40 volwassen deelnemers die bij ons voor dagbesteding komen en een groep van 14 kinderen. De één komt hier voor zijn werk, de ander voor de hobby of ontspanning, tevens ontlasten we de mantelzorgers, zodat men langer thuis kan blijven wonen.”

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.