Nieuwe vaarseizoen in teken van veilig varen

Sneek - Het nieuwe vaarseizoen in Friesland staat dit jaar in het teken van veiligheid én plezier op het water. Met de actie ‘Veilig en prettig varen doe je in Friesland! - Sicher und zufrieden skippern erlebt man in Friesland NL!’hebben de vaarschool SSH-Boating en 22 Friese jachtverhuurbedrijven, goed voor meer dan 600 jachten en 50.000 schippers met crew, de handen in elkaar geslagen om veiligheid en vaarplezier op het water uit te dragen en te bevorderen.

Daar hebben alle betrokkenen bij het vaargebeuren in Friesland baat bij: jachtverhuurbedrijven en hun gasten, havens, bruggen en sluizen, omwonenden, beroepsvaart en de toeristische sector. Ook de VVV Zuidwest Friesland ondersteunt de actie.

Op 1 april gaat in Friesland het vaarseizoen officieel van start. Om het vaargebeuren dit jaar nog veiliger en vooral ook prettiger te laten verlopen, hebben de vaarschool SSH-Boating en 22  Friese jachtverhuurbedrijven de krachten gebundeld. Met de actie Veilig en prettig varen doe je in Friesland! - Sicher und zufrieden skippern erlebt man in Friesland NL!’ willen ze een positieve en duurzame golf uitrollen bij iedereen die bij het vaargebeuren in ruim Friesland betrokken is.

,,Veiligheid op het water is immers essentieel voor een goed klimaat op en naast het water”, zegt Horst von Vollard-Bockelberg, eigenaar van SSH-Boating, vaarcoach en mede-initiatiefnemer van de actie. ,,Hoe meer mensen de kunst van het varen beheersen, hoe prettiger en positiever het varen en het vaargebeuren wordt, voor àlle betrokkenen: voor de yachtcharterbedrijven en hun gasten, voor de havens, de bruggen en de sluizen, voor de beroepsvaart, voor de omwonenden van de vaarwateren, voor Friesland en voor het imago van de pleziervaart in Friesland in het algemeen.”

De actie ‘Veilig en prettig varen doe je in Friesland!’ wil vaartoeristen vooral bewust maken van het feit dat veiligheid op het water én een prettige vaarvakantie hand in hand gaan. ,,Er is op dit vlak nog werk aan de winkel”, zegt mede-initiatiefnemer Alexander van Walsum, eigenaar van Yachtcharter Wetterwille in Terherne. ,,Als verhuurder van luxejachten dragen we veilig én prettig varen al jaren hoog in het vaandel. Onze gasten willen een leuke vakantie beleven, ze willen genieten en lekker ontspannen, maar uit de praktijk blijkt dat ze daarbij over het hoofd zien dat ze dat doel enkel kunnen bereiken door met kennis van zaken het water op te gaan. Tenslotte ben je met duur materiaal onderweg en ook op het water gelden regels. Met deze actie willen we mensen bewust maken dat vaartraining bij het begin van een vaarvakantie hoort én dat dit mee het succes ervan bepaalt.”

Met ‘Veilig en prettig varen doe je in Friesland!’ als motto zullen de yachtcharterbedrijven hun bestaande en toekomstige gasten voortaan nog actiever motiveren om de kunst van het varen te leren of te verfijnen. Vaarcoach Horst von Vollard-Bockelberg: ,,In Friesland ligt varen voor iedereen binnen handbereik, want in de meeste gevallen mag je zonder vaarbewijs met een jacht het water op. Met een vaartraining aan het begin van je vaarvakantie voeg je er een waardevolle dimensie aan toe: op enkele uren tijd leer je essentiële vaar-skills en daardoor creëer je rust aan boord en ook rust in het hoofd van de schipper en zijn crew. Dan pas is er ruimte om écht te genieten, samen met je gezin en vrienden, en je batterijen op te laden. Het zijn noodzakelijke ‘herstelmomenten’ in het drukke leven van mensen. Met deze actie dragen we ertoe bij dat iedereen dit ten volle kan beleven.”

Naast initiatiefnemer SSH-Boating zetten in totaal 22 Friese yachtcharterbedrijven hun schouders mee onder de actie ‘Veilig en prettig varen doe je in Friesland! - Sicher und zufrieden skippern erlebt man in Friesland NL!’. De participerende bedrijven uit deze regio zijn: Aquanaut Yachtcharter (Sneek), Aqualux Yachtcharter (Irnsum), Friesland Boating (Koudum),  Holiday Boatin (Sneek),  Jachtcharter Klompmaker (Woudsend),  Nautica yachtcharter (Sneek) en MZijda Yachting (Sneek).