Wandeling door Makkumernoardwaard

MAKKUM - It Fryske Gea houdt op zaterdag 7 april vanaf 09.30 uur een wandeling door natuurgebied Makkumernoardwaard.

Het eiland ligt in het IJsselmeer. Normaal is het gebied vanwege de kwetsbare natuur niet toegankelijk, maar tijdens deze excursie is er een uitzondering. Onder begeleiding van onze natuurgids maken wij een verkenningstocht over dit eiland.

Met de boot vanuit Makkum wordt er de overstreek naar het eiland gemaakt. Hier wacht een prachtige wandeling door de rietvelden. De Makkumernoardwaard ‘ontstond’ toen de Afsluitdijk werd aangelegd.

Het eb en vloed verviel in de voormalige Zuiderzee en ook het waterpeil werd verlaagd. Hierdoor kwam deze grote zandbank permanent droog te liggen en begroeide langzaam met planten. Langzamerhand namen de planten en dieren hier het roer over. In het riet vinden veel verschillende vogels een veilige broedplek. Als je goed luistert dan hoor je misschien het gesnor van de Snor of het gehoemp van de Roerdomp.

Na de pittige wandeling door het riet, eindigt de route op één van de mooiste plekken van het eiland. Op het witte schelpenstrand waan je jezelf op een tropische locatie. Stil, vredig en met een mooi uitzicht over het IJsselmeer. De beloning na deze unieke wandeling.

Er zijn geen officiële wandelpaden op dit eiland. Doe daarom goede wandelschoenen of laarzen aan. Verder is deze excursie alleen geschikt voor mensen met een goede conditie.

Aanmelden kan tot uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/eropuit of 0512 - 38 14 48.