Werken kunstenaar Jan van Tuinen in expositie bij Valentijn

Sneker kunstenaar Jan van Tuinen exposeert van 5 april tot en met 2 juli bij Bloem en Styling Valentijn in Sneek.

De expositie met kunstwerken van de Sneker kunstenaar (1944-2012) is een must see voor inwoners van Súdwest-Fryslân en vanwege de abstracte, constructivistische uitstraling, zelfs voor internationale bezoekers. Er is nog steeds veel belangstelling voor zijn werk bij liefhebbers en verzamelaars. De insteek om Friese kunstenaars uit te lichten past in het gedachtegoed van Galerie Bax kunst tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018.

De geboren Sneker kunstenaar Jan van Tuinen (1944-2012) genoot zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool te Leeuwarden en vervolgens aan de Stichting Ateliers ’63 te Haarlem. Hij woonde en werkte vele jaren in Sneek, daarna in Tersoal, Hommerts en Leeuwarden om vervolgens weer terug te keren naar ‘zijn’ Sneek.

De kunstenaar voerde in de jaren zestig, samen met Folkert Postma en Peter Bax, een aantal malen action painting sessies uit. Jan was lange tijd werkzaam als fotolithograaf bij drukkerij Flach.

In 1994 was er de expositie ‘Jan van Tuinen 25 jaar kunstenaar’ in Sneek bij Galerie Bax Kunst, bij BAS en in koffiecafé De Draai. Dit was toen tevens zijn laatste expositie waarbij Jan afscheid wilde nemen van de kunst.

De laatste jaren was er weer sprake van dat hij zijn werk als kunstenaar weer wilde hervatten. Zijn gezondheid heeft dit echter niet toegelaten. In 2012, op 27 augustus overleed Jan, die in 1978 onder meer bekendheid verwierf met zijn spraakmakende Friese Vlag Project.