Tryntsje Nauta portretteert de Friese koe

Fotograaf Tryntsje Nauta brengt in haar nieuwste fotoserie een eerbetoon aan de zwartbonte koe. De foto’s vormen een reeks ‘persoonlijke’ koeienportretten waarin het individuele karakter van de koe zichtbaar wordt. De serie is vanaf vandaag te zien in diverse ruimtes van Omke Jan, een moderne herberg te Woudsend. Ze zijn er te vinden in allerlei ruimtes: van de wc’s van het restaurant tot in de hotelkamers.

De zwartbonte Friese koe staat, door haar verwevenheid met de geschiedenis van Friesland, centraal in de herberg van Omke Jan. Begin 2018 vroegen zij Nauta daarom om zich hierdoor te laten inspireren voor een vrije fotoserie. Nauta kwam uit bij koe Gelske 135 van melkveehouder Romke Schaap uit Ypekolsga. Diens speciale band met koe Gelske bracht Nauta ertoe het zachtmoedige karakter van het dier te vangen in een intieme portretserie. In de bijbehorende boekje, met tekst van Grytsje Klijnstra en vormgeving door Jelle F. Post, wordt Gelske 135 en de geschiedenis van de Friese koe nader toegelicht.

Tryntsje Nauta (Beetgummole, 1981) werkt als beeldend kunstenaar met het medium fotografie. Haar fotoseries tonen veelal de mens en zijn omgeving in de vorm van betrokken (portret)fotografie. Daarnaast vangt ze haar observaties op meer conceptuele en poëtische wijze. Ze werd bekend door projecten als Oranjekoek en De Zee Roept. In 2013 won ze de Gerrit Benner Prijs voor Beeldende Kunst.

Omke Jan is een ‘boergondische’ ontmoetingsplek in Woudsend waar gasten kunnen ‘eten, drinken, slapen en beleven’. Alles komt samen onder het dak van een authentieke Friese stolpboerderij, eigentijds verbouwd onder leiding van ontwerper Piet Hein Eek en architect Iggie Dekkers. De plek is vernoemd naar Jan Bles (1887 – 1969), een veekoopman uit Langweer en de oudoom van Omke Jan-oprichter Jan Bles. De moderne herberg opende in 2017 haar deuren.