Feestelijke 11-steden medaille-uitreiking op De Wurkwinkel

Sneek - Ruim veertig cliënten van Talentencentrum De Wurkwinkel, onderdeel van de Noorderbrug in Sneek kregen woensdag een medaille vanwege het volbrengen van de fiets en/of roeielfstedentocht.

Op het Talentencentrum , gevestigd aan de Gravinneweg 3 in de Domp, komen wekelijks ruim 100 cliënten vanuit de gemeente Súdwest Fryslân en De Fryske Marren voor dagbesteding. Allen hebben op de één of andere manier hersenletsel opgelopen.  Dit kan zijn als gevolg van een hersenbloeding, CVA, ongeval of ziekte welke gevolgen heeft voor de hersenen. Bijv. de ziekte van Huntington, Parkinson of MS.

Voor het brain is het ( blijven) bewegen van groot belang. Dit is ook de reden dat vrijwel alle cliënten gestimuleerd worden om op verschillende manieren te bewegen. Eén van de activiteiten is het fietsen of roeien bij sport. Iedere gemaakte kilometer wordt genoteerd op een speciaal hiervoor ontwikkelde 11-steden kaart. Bij 240 kilometer is de kaart vol en is de tocht volbracht. 

Er wordt gefietst met alleen armen, allen benen , met één been  of op een andere aangepaste manier,  afhankelijk van het letsel van de persoon. ,,We kijken daarbij niet naar de beperking maar denken in mogelijheden.Er zijn cliënten die meerdere kaarten hebben vol gefietst het afgelopen jaar, er zijn er ook die over één kaart meerdere jaren doen.  Maar hoe dan ook, iedere volle kaart is een bijzondere prestatie die gevierd moet worden", aldus zorgcoördinator- sport & bewegingsagoog Alie Maaike Nagelhout.