Sneker grachtengordel wordt groener

Sneek - De grachtengordel in Sneek krijgt een almaar groener uiterlijk. Deze week werden het Bolwerk, de Kerkgracht en de Westersingel verfraaid met de aanplant van Japanse sierkers.

Niet toevallig dat directeur Thomas Mulder van de Sneker vestiging van het Japanse bedrijf YKK een bordje mocht onthullen bij de aanplant. Want in Japan is de sierkers een belangrijk onderdeel van de cultuur. Bovendien konden de bomen worden geplant dankzij een gift van YKK. In het najaar worden dankzij de gift nog duizenden bollen geplant.

In Japan is een speciaal woord voor het kijken naar bloeiende kersenbomen: hanami. De bloei van de boom (sakura) staat voor ‘hoop bij een nieuw begin’ en wordt in Japan groot gevierd. Tijdens het hanami matsuri, het kersenbloesemfestival, gaan veel Japanners erop uit om te picknicken onder de kersenbomen. Gepicknickt wordt er in Sneek nog niet. Wel krijgt de vergroening van de grachtengordel steeds meer vorm.

Inmiddels is al anderhalve kilometer klaar. De bedoeling is dat uiteindelijk de meeste verharding plaatsmaakt voor groen (bomen en gras), en er zo een aantrekkelijke wandelroute ontstaat, de stadsgrachten rond.