Gaasterlands goud op streekmarkt Hemelum

Hemelum - Een duurzaam product telen met respect voor de natuur, dat is wat Jelmer Albada van Gaast’sperges voor ogen had. Inmiddels, na drie jaar, kan deze streekheld uit Harich zijn asperges oogsten en verkopen in Gaasterland. De Friese Streekmarkt zondag 6 mei op 't Flinkeboskje 2 in Hemelum is een uitgelezen locatie om zijn passie en zijn product te delen. Van de streek, voor de streek.

 

De jonge enthousiasteling, geboren in een boerenfamilie te Harich, is na vele omzwervingen over de wereld, weer terug in zijn geliefde geboortestreek. Zijn reizen bestonden niet zozeer uit vakantie-vieringen, maar meer uit het onderzoeken naar waar zijn passie ligt. Van jongs af aan was de interesse voor de landbouwcultuur aanwezig. Naarmate hij ouder werd, groeide deze interesse alleen maar. Na tig boeken hierover te hebben gelezen, na diverse stages en opleidingen in binnen- en buitenland te hebben gedaan, was het tijd zijn hart te volgen. Hij pachtte een stuk land in het dorp waar hij nu woont. Het biologisch melkveebedrijf de Graasboerderij was blij met Jelmer zijn komst. Het sluit geweldig bij elkaar aan en ze delen, ondanks de verschillende werkzaamheden, dezelfde normen en waarden. Waar het kan, zet Albada echte paardenkrachten in. De dieren maken de cirkel compleet. Op deze manier is hij zo verantwoord mogelijk bezig.

De witte en groene asperges die Jelmer verkoopt, liggen niet bij de grootgrutters. ‘Het is belangrijk voor mij om te weten waar mijn product terecht komt. Het liefst zet ik de streek op de kaart door het product ook in de streek te verkopen. Dit past het beste bij mijn manier van denken en doen’, aldus Albada. De met liefde en zorg geteelde asperges vinden hun weg wel. Restaurants, winkels, maar ook streekmarkten zijn een perfect platform om mensen meer te vertellen over het proces. Vervolgens komt men thuis bij het opdienen van de asperges vanzelf achter de absolute meerwaarde hiervan.

Op 6 mei en 3 juni is Jelmer met zijn Gaast’sperges te vinden op de streekmarkt van van 10.00 tot 17.00 uurop de Flinkefarm in Hemelum. Dit valt precies in het asperge-seizoen. Op de markt kun je tevens vele andere mooie streekproducten vinden. Ook kun je genieten van live-muziek van Alie & Tommy en zijn er kidsworkshops. Op het evenemententerrein bieden meerdere foodtrucks heerlijk eten aan. Mis het hoogseizoen van het Gaasterlands goud niet en wees erbij.