Kunstwerk 't Kofschip wordt zaterdag onthuld in Woudsend

Woudsend - 't Kofschip, een 'groen' kunstwerk ontworpen beeldend kunstenaar Ludy Feyen en gemaakt naar een door leerlingen van de Meester van der Brugschool en de Bonifatiusschool in Woudsend, wordt zaterdag onthuld.

't Kofschip is gemaakt als onderdeel van het project KinderKunst Woudsend van Karina van Lent en Yolanda van Dongen. Onder begeleiding van de initiatiefneemsters maken de kinderen van Woudsend van 2015 tot en met 2018 (Culturele Hoofdstad Leeuwarden) jaarlijks een kunstwerk over een thema dat het leven, wonen en werken in Woudsend in beeld brengt. Zo leren ze over verleden, heden en toekomst van hun dorp.

In 2018 Culturele Hoofdstad Leeuwarden staat samenwerking oftewel Mienskip centraal bij KinderKunst Woudsend. 't Kofschip is 10 meter lang, 4 meter breed en 4 meter hoog. Ludy Feyen bouwde het samen met de kinderen van de beide basisscholen van Woudsend van wilgentenen en werd daarbij geassisteerd door Garda Meerdink. Karina en Yolanda als initiatiefneemsters zorgen dat alle materialen er zijn en dat alles op rolletjes kan verlopen.

Dit icoon van Woudsend is goed zichtbaar vanaf de haven en blijft permanent staan in het weiland van watersportbedrijf Schraa; voormalig terrein van de zeepfabriek. ‘t Kofschip met het silhouette van de werf waar het ooit is gebouwd, vormt een toeristische attractie die een inkijkje geeft in de geschiedenis van Woudsend.

‘t Kofschip vormt samen met een KinderKunst route het pronkstuk van vier jaar KinderKunst Woudsend. In 2015 maakten Karina en Yolanda met de kinderen kunstwerken rond het thema Monumenten. In 2016 maakten de kinderen samen met een oudere inwoner van Woudsend kunst rond het thema Scheepvaart en in 2017 stond het thema Ambacht centraal en werkten zij met de ondernemers van Woudsend. De kinderkunstwerken laten zien hoe een kind kijkt naar het verleden, heden en toekomst van Woudsend. Een aantal KinderKunstwerken krijgen een plek in de KinderKunstroute langs de nieuwe passantenhaven van Woudsend. Deze KinderKunstroute symboliseert de betrokkenheid van de kinderen bij het dorp Woudsend.

Op 5 mei om 12.45 uur onthullen de kinderen van Woudsend ‘t Kofschip op een verrassende manier. Dit vindt plaats in het weiland van watersportbedrijf Schraa aan de overzijde van de Loswal; de Zwaan 2 Woudsend. Twee sloepen van de zeevaartschool brengen belangstellenden naar ‘t weiland. Eigen vervoer over water of over de weg is mogelijk. Graag parkeren buiten het terrein van watersportbedrijf Schraa. Op 5 en 6 mei zijn ook de ruim 400 kunstwerken in het voormalig ASR gebouw in Woudsend te zien.