Uniek project Dirk Hakze in Sloten

Sloten - Kunstenaar Dirk Hakze uit Sneek ontwikkelde - in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 - een nieuwe editie in de reeks van The Colorfield Performance. ,,Dit heeft een grote nawerking op de omgeving.”

De eerste tekenen van The Colorfield Performance zijn zichtbaar aan de Lytse Jerden. Een aantal partytenten, containers om schilderspanelen op te slaan, en niet te vergeten: het schip van Ben Holtrop. Het moederschip waar druk vergaderd wordt en waar kunstenaar Dirk Hakze, onder genot van koffie en paaseieren, zijn unieke project uit de (schilders)doeken doet.

 

,,The Colorfield Performance is de verzamelnaam voor grote Land – Art projecten waarin ik samenwerk met andere kunstenaars. Bij de opzet hier in Sloten werk ik samen met 400 kunstenaars die allemaal een schilderij maken, waarbij ze geen zwart mogen gebruiken. De panelen waarop ze werken staan opgesteld in een gelijkzijdige driehoek met zijden van 144 meter. Het kunstproject wordt gerealiseerd in 101 dagen, iedere deelnemer heeft een dag de tijd om een schilderij te maken. Per dag werken er zo’n vier tot zeven kunstenaars op de locatie. Zelf maak ik 99 schilderijen. De schilderijen worden gemaakt op panelen van watervast multiplex en hebben een afmeting van 120 bij 120 centimeter. Het beschilderen van de panelen vindt plaats van 15 mei tot 15 september 2018. Daarna – als alle schilderijen voltooid zijn – worden zij nog tot 1 oktober tentoongesteld.”

Hakze begon 3,5 jaar geleden al met de voorbereidingen voor het project in Sloten. Hij had onder andere contact met de gemeente en boer Terpstra, een van de drie landeigenaren waarop het project plaatsvindt. ,,In eerste instantie werkte ik samen met Emke Faber, maar hij is ermee opgehouden, toen ben ik alleen verder gegaan. Ik ben blij dat ik ruim van te voren ben begonnen met de voorbereidingen, want er gaat hier en daar weleens wat mis. Zo hebben de houtleveranciers en diegenen die het hout bewerkt hebben, er een totaal foutenfestival van gemaakt. Ook ging mijn webdesigner failliet. Maar er wordt ook goed met me meegedacht, bijvoorbeeld door Rijpma loonbedrijf uit Woudsend . Ook de verbinding tussen mij en boer Terpstra is bijzonder en bepaald niet alledaags! Verder werken we met 25 tot 30 fantastische vrijwilligers en zijn schipper Ben Holtrop en zijn vriendin Fetsje Boorsma mij tot grote steun.”

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad