Putkapel 25 jaar sfeermaker in Sneek

Sneek - De Putkapel bestaat 25 jaar. Het dweilorkest begon ooit in de Putpleats in Oudega, maar inmiddels repeteert de Putkapel al 20 jaar in een pand aan de Badhuisgracht in Sneek. De sfeermakers hebben op nationale en internationale podia gestaan, maar hebben altijd Sneek als thuisbasis gehouden.

In 1993 is de Putkapel opgericht door Herman Silvius als familiekapel. Een jongensdroom kwam uit. Herman woonde op de Putpleats in Oudega: daar ontleent de

kapel haar naam aan. Herman werd echter ernstig ziek. Tot overmaat van ramp verongelukte zijn zoon Nico. De rampspoed betekende niet het einde van de kapel. Neven en nichten, die ook muzikaal actief waren, sprongen bij en deze veerkracht zorgde voor het voortbestaan.

Inmiddels bestaat de Putkapel uit 14 mannen en twee vrouwen. Het dweilorkest kenmerkt zich met de putrode shirts, Friese korte broeken, de brandweerwagen als vervoermiddel en een compleet eigen stijl. Caspar Silvius is 10 jaar lid van de Putkapel. Caspar is baritonist en is een van de zes Silviussen die zitting hebben in de kapel.In de beginjaren waren dat er negen. ,,Toen was het echt een familiekapel. Maar het steeds meer naar buiten de familie gaan groeien. Wel is het leuk om te zien dat de familie nog steeds de basis is van het orkest”, zegt Silvius. De baritonist sloot zich uiteindelijk aan bij de Sneker sfeermakers. ,,Ik volgde al een tijdje muziekles en vanuit daar kwam ik in een muziekkorps terecht. Daar ging uiteindelijk een beetje de lol van af. Toen ben ik gevraagd om mij aan te sluiten bij de Putkapel.”

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.