Deel 2 fonteinfilm zondag op NPO2

Sneek - Deel 2 van de fonteinfilm is zondag vanaf 20.15 uur te zien op NPO2. Veel Friezen hadden graag gezien dat kunstenaars uit de eigen provincie de opdracht hadden gekregen. Maar de organisatie van Leeuwarden-Friesland 2018, Culturele Hoofdstad van Europa, besloot anders. De botsing van culturen is de kern van de 3-delige documentaireserie ‘11 Friese Fonteinen’, en komt in aflevering 2 tot een hoogtepunt.

Inspraak en kunst, is dat eigenlijk wel een vruchtbare combinatie? In de tweede aflevering van 11 Friese Fonteinen lopen de gemoederen bij de Friezen hoog op. Want een kunstwerk is leuk, maar niet als het in de weg staat of het monumentale dorpsgezicht verstoort. En waarom kunnen lokale kunstenaars de fonteinen niet maken? Veel Friezen vinden het project geen rekenschap geven van de gemeenschap, de ‘mienskip’.

In Workum wordt daarom als ludiek protest de Pauperfontein gemaakt, een groot monument van 230 houten piemels die gaan spuiten als het openbare toilet dat het herbergt, gebruikt wordt. Gaat het curator Anna Tilroe lukken de Friezen en de kunstenaars bij elkaar te houden?