Wateroverlast na wolkbreuk boven Sneek

Sneek - Een wolkbreuk boven Sneek heeft voor wateroverlast gezorgd in met name de binnenstad.

Dakgoten en riolering konden de heftige stortvloed aan water niet aan. Straten zoals de Gedempte Pol (zie foto), Oppenhuizerweg (foto's Jan Douwe Gorter) en andere kwamen blank te staan. In sommige winkels drong water binnen.

Ook in het Fries Scheepvaart Museum was sprake van wateroverlast. Het water liep vanuit de binnentuin over de deurdorpels. ,,We zijn met een man of acht druk aan het dweilen geweest. De schade valt mee. Er is een stukje parketvloer nat geworden. Dat moeten we even afwachten", zei directeur Meindert Seffinga.

Het overvloedige water drong een aantal appartementen op de begane grond binnen van het Wumkeshûs. Een gespecialiseerd bedrijf probeert de woningen droog te krijgen. Als dat niet lukt wordt voor de getroffen bewoners tijdelijk een andere slaapplek gezocht.

De bewoners van de Zijlroede werden met dank aan de nieuwbouw van Albert Heijn verrast met waterfonteinen (zie foto).

Rond drie uur viel tijdens de zware onweersbui in een kwartier tijd minstens 21 mm water, volgens weerman Dirk van der Meer. Er zaten ook hagelstenen tussen. De temperatuur maakte een vrije val van 28 naar 18 graden en dat ging gepaard met een windsprong van n >o>z>w en weer noord. Er ontwikkelen zich op dit moment nog steeds buien richting zuidoosten van Friesland.