Slot docu 11 Friese Fonteinen vanavond op TV

Sneek - Het slot van de 3-delige documentaireserie '11 Friese Fonteinen' wordt vanavond vanaf 20.15 uur uitgezonden bij de NTR op NPO2.

De komst van elf fonteinen, gemaakt door elf internationale topkunstenaars, in elf Friese steden zorgt voor humoristische en confronterende situaties tussen een bevlogen kunstcurator en de nuchtere Friese bewoners.

In de slotaflevering van 11 Friese Fonteinen nadert de plaatsing van de echte waterkunstwerken. Maar voor het zover is, zien we hoe na alle kritiek van de Friezen de elf fonteinen worden gebouwd, sommige in het buitenland, andere door lokale bedrijven.

In Bolsward komt de vleermuisfontein van kunstenaar Johan Creten op een oud grafveld, tot grote verontwaardiging van de bevolking. In Workum, in de werkplaats van een lokale kunstenares, laten sceptische bewoners hun licht schijnen over de leeuwenfontein van Cornelia Parker. In Hindeloopen zijn de bewoners onaangenaam verrast met de wijze waarop het enorme waterkunstwerk van de Chinese Shen Yuan is neergezet. Uiteindelijk komen alle fonteinen aan in de elf Friese steden, met behulp van kranen vliegen ze naar hun eindbestemming. Het grote moment, waarop ze alle elf tegelijk gaan spuiten, is aanstaande. De jarenlange missie van bedenker en artistiek leider Anna Tilroe nadert een spetterend einde.