Pareltjes op zolder

Sneek - Huisschilder en kunstschilder Leo van der Meer maakt figuratieve, soms ruige schilderijen die niet van een foto te onderscheiden zijn. De Sneker blijft bescheiden onder zijn kunnen.

In een hoekje op zolder heeft Leo van der Meer zijn atelier. Hier vind je diverse tubes verf, kwasten in soorten en maten en grote doeken, waaronder een drieluik met kleurige papegaaien. Levensecht lijken de vogels, net als de andere doeken waarop bijvoorbeeld de Sneker Waterpoort in vroeger tijden te zien in.

,,Ik heb zelf geen ruimte meer om alle schilderijen op te hangen”, antwoordt hij op de vraag waarom hij zijn pareltjes in hemelsnaam niet meer voor het voetlicht haalt. ,,En de schilderijen die ik in opdracht voor familie en kennissen maakte, hangen bij hen boven de bank. Ik heb al zoveel geschilderd, ik kom soms echt ruimte tekort.”

Van der Meer had zijn vader als voorbeeld. Van der Meer senior was ook huisschilder – met een eigen bedrijf – en tevens schilderde hij kunst.

,,Maar ik ben zelf pas serieus begonnen met kunstschilderen, toen ik mijn vriendin Mieke 16 jaar geleden leerde kennen”, vertelt hij. ,,Ik schilderde de buitenboel bij haar, van het een kwam het ander, ik trok bij haar in en had in haar huis voor het eerst ruimte voor een schildersezel. Ik werk veel met acryl en houd van fleurige schilderijen.”

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad.