Drukke dagen IJlster volleybalarbiter

IJlst - Voor internationaal volleybalscheidsrechter Koos Nederhoed staat de komende dagen een drukbezet Europees avontuur op het programma. De IJlster referee is door de Europese scheidsrechterscommissie aangewezen voor de Final Four European League vrouwen gold en maandag vliegt hij door naar Porto. Hier wordt op wereldniveau de eindronde gespeeld voor promotie naar de Nations League mannen. 

Dit jaar heeft het programma bij zowel de mannen als de vrouwen een nieuwe opzet gekregen. De World League bij de mannen en de World Grand Prix bij de vrouwen hebben een andere naam gekregen in de vorm van de Nations League. Bovendien is het aantal participanten behoorlijk gereduceerd. Dat houdt onder andere in dat voormalige sterke teams nu hun krachten moeten meten in een nieuwe competitievorm en van daaruit kunnen promoveren naar de Nations League waarin onze Nederlandse dames uitkomen.

In Boedapest spelen Tsjechië, Bulgarije, Hongarije en Finland om een plaats in de Nations Leaque. Een paar dagen later is de docent aan de ROC Friese Poort door de wereldbond FIVB aangewezen voor de finalerondes in Porto bij de heren. Nederhoed is de enige Nederlandse arbiter in de FIVB en opereert daarom ook regelmatig buiten de Europa. De leidsman is uitermate content met de aanwijzing: ,,Twee mooie toernooien waar het om gaat. Een hele eer", zegt hij.

Nederhoed floot de afgelopen week ook al in Europees verband toen hij de zware vijfsetter tussen België en Slowakije floot. ,,Een inspannende wedstrijd waarna ik me zelf naderhand wel eens achter de oren hebt gekrabd over mijn eigen rol", aldus de zelfkritische IJlster die in december afscheid moet nemen van het internationale gebeuren. ,,Nog maar niet veel aan denken", zegt hij.