Nieuwe mast op Sneker Pan

Sneek - De Sneker Pan vaart tijdens de 25ste Ûndernimmersdei vandaag op het Sneekermeer voor het eerst met de nieuwe mast.

Gisteravond is met man en macht gewerkt om onder andere het topbeslag helemaal in orde te kijgen. Om 23.00 uur was dat zover. De nieuwe mast, weer gemaakt bij Jacht- en Scheepsservice van der Meer, is in de plaats gekomen van de oude mast die in totaal elf jaar dienst deed. De nieuwe is 14 centimeter langer en zit met 18,30 meter aan de maximum lengte.

Het is niet meer zoals vroeger een mast uit een stuk (de stam van een boom) maar een verlijmde mast opgebouwd uit verschillende planken. Het hout is zodanig verlijmd dat er een stagbocht in zit om voorstagspanning te optimaliseren.

Tijdens de Ûndernimmersdei zeilen relaties van nationale én internationale ondernemingen in wedstrijdverband mee met de originele SKS skûtsjes. De opbrengst van de Skûtsjes Ûndernimmersdei komt ten goede aan diverse goede doelen. Vanaf 1994 is dit inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement.