Laurentiuskerk Raerd: Tsjerkepaad 2018

Raerd - De Laurentiuskerk van Raerd is ook deze zomer opengesteld voor bezoekers. Het gaat om alle zaterdagmiddagen van juli en augustus en de eerste twee van september, telkens van 13.30 tot 17.00 uur. Tijdens de openstelling is in de kerk een expositie te zien van het werk van de Tsjerkwerter kunstenaar Anne de Vries.

Anne (Oane) de Vries is in 1946 geboren in Oranjewoud en woont sinds 1976 in Tjerkwerd. Tot een aantal jaren geleden was hij docent in het hoger onderwijs. Naast deze baan maakte hij kalligrafisch werk, pentekeningen, (zand)collages en foto’s.

Oude houten panelen

Sinds 2009 bewerkt hij oude houten panelen, zoals kastplanken, vloerdelen en deuren. Deze zijn vroeger in grijze, groene, rode of andere kleuren geverfd. De bovenliggende kleur bedekt de oudere lagen. Door te krassen komt de ‘verfgeschiedenis’ aan het licht, soms teruggaand tot meer dan 135 jaar geleden. De panelen worden bewerkt door het al genoemde krassen, maar ook door kerven, boren, krabben en schuren.

Daarnaast schildert De Vries vlakken op zijn werk en lijmt hij er andere materialen op. Niet voor niets spreken we van ‘gemengde techniek. Hier en daar zijn figuratieve elementen herkenbaar, zoals landschappen, gebouwen en dieren.

Geen titel

De werken hebben geen titel, een titel beperkt namelijk de mogelijke betekenissen. Anne de Vries laat de invulling daarvan liever over aan de verbeeldingskracht van de kijker.