Unieke prestatie Jumbo Kooistra: acht filialen ontvangen keurmerk

BOLSWARD Met acht ingelijste keurmerken onder de arm trok Harrie ten Have donderdagochtend naar de Jumbo Kooistra in Bolsward. De voorzitter van de Stichting Super Supermarkt Keurmerk (SSK) beloonde evenzoveel filialen van de familie Kooistra voor hun goede prestaties, onder andere op het gebied van lokale betrokkenheid, personeelsbeleid en duurzaamheid.

Een unieke gebeurtenis volgens de voorzitter. ,,Het is mij nog niet eerder overkomen dat ik meer dan één winkel aandacht kan geven. De lat om een keurmerk te krijgen ligt hoog, maar jullie hebben meer dan gemiddeld gescoord”, complimenteert hij eigenaren Erik en diens vader Yke Kooistra en hun medewerkers. Van alle filialen is een afgevaardigde aanwezig om de oorkonde, de bloemen en de lovende woorden in ontvangst te nemen.

Erik Kooistra heet, voorafgaand aan het officiële moment, iedereen welkom. Hij vertelt in razend tempo duidelijk waar de Jumbo Kooistra Groep voor staat. Ook benadrukt hij meermaals het feit dat het een heus familiebedrijf is. ,,We staan vanaf 1926 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik ben inmiddels de vierde generatie.” Hij is blij met het behaalde resultaat: ,,Ik ben supertrots dat we het gehaald hebben.”

Na Kooistra neemt gedeputeerde Sander de Rouwe het woord. De Rouwe, Bolswarder en frequent bezoeker van de supermarkt, komt met een aantal persoonlijke anekdotes. Zo kocht hij van zijn allereerste zakgeld een zak chips bij het filiaal dat toen nog aan de Jongemastraat zat. En dat zijn eerste ‘legale’ baantje bij de Kooistra’s was. Hij sluit af met een fraai compliment: ,,Jullie zijn de parel van supermarktketens en jullie zijn niet de koning, maar de keizer van de kruideniers. En zorg voor een vijfde generatie, want Friesland kan jullie niet missen.”

Wethouder Maarten Offinga doet ook zijn zegje. ,,Ik ben onder de indruk van wat hier gebeurt. Normaal wordt er één prijs uitgereikt, maar jullie flikken het om acht binnen te halen.”

Als afsluiter worden alle filialen uitgelicht. Managers of andere afgevaardigden van de winkels in Bolsward, Heerenveen (2x), Leeuwarden, Makkum, Marknesse, Sneek en Wommels ontvangen allen persoonlijk de complimenten en de sterke punten van hun vestiging. Daarbij valt op dat één van de vestigingen in Heerenveen landelijk als tweede scoort op de lijst van 225 ondernemingen met een SSK.

Na alle warme woorden, koffie en gebak bevestigden Kooistra senior en zijn zoon samen met De Rouwe en Offinga het verkregen bordje naast de ingang van de winkel.

Het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) is het keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die zich onderscheiden door hun extra inzet voor de leefbaarheid in en rondom hun winkel. Ondernemers die het keurmerk behalen zijn innovatief en controleerbaar bezig met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het SSK is ontwikkeld door brancheorganisatie het Vakcentrum, in samenwerking met kennisinstituut TNO. Supermarkten die het keurmerk behalen zijn echte koplopers op het gebied van lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemerschap.