Expo François Lodewijckx bij Golfclub Gaasterland

OUDEMIRDUM - In samenwerking met Galerie Bax Kunst uit Sneek valt er de komende maanden bij Golfclub Gaasterland aan de Sminkewei 10 in Oudemiordum een gelegenheids-expositie te bewonderen. De werken zijn van de overleden kunstenaar François Lodewijckx.

Er werd wel gezegd dat Francois Lodewijckx vertolker was van een droomwereld waarin mens en dier centraal staan. Hij laat een grote veelzijdigheid aan techniek zien bij een zeer doordacht en gevoelig kleurgebruik.

Zijn meeste werk ontstond uit de verbeelding, met een enkele toevoeging vanuit de waarneming. Naast een sterke thematische gebondenheid (mens, mens en omgeving) vond een voortdurend materiaalonderzoek plaats. Combinaties van materialen en technieken werden ondergeschikt gemaakt aan het thema. Dit materiaalonderzoek leidde tot heel eigen procedés, zoals houtskooldruk met gombatik. De structuur van de ondergrond is in hoge mate bepalend voor het eindresultaat

François Lodewijckx werd geboren in Zierikzee (1939). Hij studeerde aan de Rijksnormaalschool van 1961 tot 1964 en behaalde daar zijn akte MO-A Tekenen. Van 1964 tot en met 1966 studeerde de kunstenaar aan Het Koninklijk Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hier volgde hij de disciplines vrije grafiek en portretschilderen.