Wolfgang Zerer bespeelt orgel Martinikerk

SNEEK - De Duitse organist Wolfgang Zerer verzorgt maandag 23 juli om 20.00 uur het volgende orgelconcert in de Martinikerk.

Omdat dit concert onderdeel uitmaakt van de door de Stichting Organum Frisicum georganiseerde Bachestafette staan er vooral werken van Bach op het programma. Evenwel niet uitsluitend; er is ook nog plaats voor de 17de eeuwer Georg Muffat en de romanticus Johannes Brahms.

Wolfgang Zerer, geboren 1961 in Passau kreeg zijn eerste orgelonderricht van de Passauer Domorganist Walther Schuster. Vanaf 1980 studeerde hij in Wenen bij Michael Radulescu, Gordon Murray en Karl Osterreicher respectievelijk orgel, klavecimbel, directie en kerkmuziek. Hij vervolgde zijn studie bij Ton Koopman en Ludger Lohmann.

Tegenwoordig is hij als orgeldocent verbonden aan de Hochschule für Musik und Theater” in Hamburg, gastdocent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en sinds 2006 docent orgel aan de Schola Cantorum in Basel. Hij is ook actief als concertorganist, cursusleider en jurylid.

Met de keuze van een deeltje uit de Apparatus musico-organisticus van Georg Muffat herinnert Zerer er even aan dat hij en Muffat beide een deel van hun leven in Passau hebben gewoond. Van Johannes Brahms speelt hij Praeludium en Fuga in g klein. De keuze die Zerer uit het oeuvre van Bach maakte bestaat uit een aantal kleinere werken dat volop gelegenheid biedt om het Schnitgerorgel in al zijn Barokke klankkleuren te laten horen.

Zerer speelt onder andere een paar van de Schübler Choräle, het Concerto in C (BWV 595), Trio in d (BWV 583) en de Pastorale in F. Hij besluit het Bachdeel met de indrukwekkende Fuge über das Magnificat.