Kok Wim Postma wil ervaring graag doorgeven

MOLKWERUM - In juni zat Wim Postma 40 jaar in het kokvak. De markante horecaman – hij werkte onder andere 12,5 jaar in het Antonius Ziekenhuis - heeft een groot hart en gunt zijn gasten het allerbeste. ,,Ik was een vuurvreter.”

In ‘Stasjons Kofjehús’ is het gezellig. De donkere houten tafels, de balken, de piano bij de bar. Maar de grootste sfeermaker is eigenaar Wim Postma (56). Met zijn olijke lach en smakelijke verhalen kun je niet om hem heen. Hij is gastvrij, serveert heerlijke chocolaatjes bij de thee en zou makkelijk met zijn horeca ervaringen deze krant compleet kunnen vullen.

,,Mijn ouders hadden een verzekeringskantoor aan huis”, vertelt hij. ,,Daardoor kwamen er bij ons altijd veel mensen over de vloer. Hartelijkheid en gastvrijheid kreeg ik van hen mee. Ik volgde een LTS opleiding maar vond daar niets aan. Een vriendje van me was de zoon van bakker Van der Werf uit Bakhuizen. Hij kwam altijd thuis met geweldige horecaverhalen. Dat leek mij ook wel wat, van niets iets maken. Iets bakken, iets creëren. Dus ging ik de Horecaopleiding doen in Leeuwarden. In die tijd best bijzonder, de meeste jongens kozen toch andere beroepen. Ik kreeg stadse fratsen, ging lange jassen dragen en speciale laarzen. Omdat het een werken/leren opleiding was, werkte ik naast school ook bij de Wijnberg in Bolsward. En weer daarvoor deed ik ervaring op bij Boschlust in Oudemirdum. Ze wisten daar precies hoe ze lekkere gehaktballen moesten maken.”

Wim deed eerst de klusjes in de keuken, maar stond overal met zijn neus bovenop en wilde meer. In de Nynkepleats in Piaam kreeg hij die kans. ,,Ja, daar zeiden ze: ‘Oh, dat kan Wimpie wel even maken.’ Dus verzon ik mijn eigen creaties en dat was voor de baas fantastisch. Echte horecamensen daar. Op mijn 18e moest ik in dienst in Havelte en gelukkig kon ik me daar als kok ook nuttig maken. Samen met mijn dienstmaten Jaap en Gerrit (Dijkstra, voormalig eigenaar Korenbloem Sneek, AdV) vormden we een mooi team, we waren echte regelaars. Gerrit en Jaap waren chauffeurs, we kookten voor 4000 man. Een leerzame tijd waarin we vaak meegingen op oefening.”

Lees het complete artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad