Wonderlijke tijdreis in Nicolaaskerk

NIJLAND - In het kader van LF2018 project Under de Toer wordt in oktober vier keer de theatervoorstelling ‘Merakels fan Nijlân’. De Nicolaaskerk te Nijland is het centrum van het spektakel.

Een nieuwe kerk in een Nieuw Land van achthonderd jaar oud heeft veel meegemaakt. Wat zouden de muren ons vertellen als ze konden spreken? De wonderlijkste geheimen uit dat verleden ervaart beppe Hinke als ze met haar kleinzoon en zijn vriendin in een donkere oktobernacht de Nicolaaskerk van Nijland binnen gaat, op zoek naar haar verdwenen echtgenoot.

In de voorstelling worden de historische gegevens vermengd met een flinke dosis fantasie, veel humor en een scheutje poëzie. Maar ook met de vraag hoe wij om moeten gaan met ons eigen verleden.

‘Merakels fan Nijlân’ is een theatervoorstelling die zich in alle ruimtes van deze bijzondere kerk afspeelt. Een reis door de tijd, die eindigt met een knipoog naar de toekomst. Dertig spelers en muzikanten uit het dorp en een onbekend aantal vleermuizen loodsen de reizigers door de meest merkwaardige taferelen. Met twee ossen bij de stichting van de kerk, een vreemde schoolklas in het koor, dominees die elkaar te lijf gaan in het voorportaal en de wonderbaarlijke redding van de scheefgezakte toren.

De gids van beppe Hinke in deze tijdreis is het boek over de Nicolaaskerk van de bekende Friese historicus Sytse ten Hoeve. Geen dorpskerk in Friesland, en misschien wel in Nederland, is zo uitgebreid beschreven als die van Nijland.

De regie is in handen van Hans Brans en Caro Kroon van ‘SPOONK’. De eerste schreef ook de tekst en de laatste tekende voor de vormgeving.

De voorstelling speelt op vrijdag- en zaterdagavond 5, 6, 12 en 13 oktober 2018 vanaf 19.45 uur. Voor meer informatie en kaarten, zie de website www.scan-nijland.nl